Voor vijftig euro demonstreren tegen de G8

Vanuit Nederland vertrekken veel actievoerders naar de G8 in het Franse Evian. Maar niet alle actievoerders zijn gelijk.

Met bussen vol vertrokken de actievoerders donderdag en vrijdag. De `anti-globalisten' gingen vanuit Amsterdam, Leiden en Nijmegen op weg naar het Franse Evian. Daar houden dit weekeinde de zeven grootste geïndustrialiseerde landen en Rusland hun G8-top.

Het `anarchistisch collectief' Eurodusnie dat de meeste actievoerders vertegenwoordigt, voorzag hen van de adressen van actiedorpen, van de tijdstippen van demonstraties en, vooral, van informatie over wat te doen als het misloopt. Tips van de website: `leer een nummer van een advocaat/juridisch meldpunt uit je hoofd of schrijf het op je arm', `denk aan het meenemen van een zakdoek als bescherming tegen traangas', `spreek niet iedereen met naam en toenaam aan, want dat kan tegen je worden gebruikt' enzovoort, enzovoort.

Maar niet alle actievoerders gaan op deze manier te werk. De Jonge Socialisten vertrekken morgenochtend pas, in een eigen busje waarin niet meer dan negen mensen passen. Meer gaan er niet mee, ook al waren er de laatste dagen nog enkele tientallen aanmeldingen.

,,Dat kwam waarschijnlijk door de beelden op tv'', zegt Maurice Claassens, als `internationaal vertegenwoordiger' een van de negen afgevaardigden naar de top, ,,en misschien ook wel een beetje vanwege het mooie weer''. Een extra bus was dus wel volgekomen, ,,maar die hadden we dan moeten huren en dan wordt het meteen veel duurder''. Nu kost de reis inclusief accomodatie in de vorm van een kampeerplek vijftig euro.

Niet alleen is het een andere bus, ook zien de inzittenden er anders uit dan doorsnee-actievoerders: een overhemd heeft de voorkeur boven een t-shirt met logo, ,,in elk geval in de bus, want anders worden we bij de grens nog tegengehouden''. En zaken als zwarte bivakmutsen ,,zijn bij ons sowieso streng verboden''.

Ook telefoonnummers van advocaten en zakdoeken tegen traangas ontbreken. ,,Wij zijn niet zo activistisch'', meent Claassens, ,,en we gaan er ook van uit dat we vreedzaam kunnen demonstreren. Als er rotzooi wordt geschopt, moet je voorkomen dat je tussen de vuren terechtkomt. Dat is eigenlijk het belangrijkste.'' Ze nemen hun paspoort mee. En een papiertje met contactadressen, ,,maar dat is normaal als je naar het buitenland gaat''.

Dat wil niet zeggen dat de idealen minder groot zijn. Volgens de officiële documenten van de Jonge Socialisten is de G8 `een club van overheersers die de grote richtlijnen van een mondialisatie uitstippelt, onderworpen aan de eisen van profijt en in overeenstemming met de belangen van de multinationals'. Claassens: ,,Wij willen gewoon dat er anders wordt omgesprongen met de globalisering.''

Dinsdag zijn ze weer terug, op tijd zodat iedereen nog met de trein terug kan naar huis. ,,Wij gaan alleen voor de demonstratie. We zijn geen beroepsdemonstranten. De meesten van ons studeren nog. Die willen weer aan het werk volgende week.''