VN sturen vredesmacht naar Congo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren in New York unaniem ingestemd met het sturen van een internationale vredesmacht onder Franse leiding naar het oosten van Congo.

In het oosten van Congo vond eerder deze maand een bloedbad plaats. De VN-soldaten worden belast met het waarborgen van de veiligheid in vluchtelingenkampen en zo nodig met het beschermen van de bevolking. De VN-macht zal uit ongeveer 1.400 militairen bestaan, van wie de helft Fransen. Uit Europa zullen naar verwachting onder andere België, Duitsland, Spanje, Italië, Zweden en Groot-Brittannië militairen leveren, terwijl ook een aantal Afrikaanse landen zullen bijdragen. De VS sturen geen troepen, maar verlenen wel logistieke steun.

De vredesmissie wordt gelegerd in Bunia, de hoofdstad van de noordoostelijke Congolese provincie Ituri. Daar richtten strijders van de Hema- en de Lendu-stam slachtingen aan in de provinciehoofdstad en in elkaars dorpen. De afgelopen weken vielen alleen al in Bunia honderden doden. Een woordvoerster van de VN zei gisteren dat het Rode Kruis tot en met die morgen 415 lijken had geteld in en om Bunia, maar dat de situatie nu rustig was. Tienduizenden inwoners van het gebied zijn op de vlucht geslagen. In Congo is al een VN-missie, MONUC, maar de militairen daarvan treden slechts op als waarnemers. Ze zijn niet bewapend en hebben geen mandaat om op te treden. Zo'n 15.000 tot 20.000 mensen bivakkeren thans op het terrein van de VN en in kampen bij het vliegveld.

De eerste zwaarbewapende VN-militairen van de nieuwe VN-missie vertrekken medio volgende week. Ze moeten het vliegveld van Bunia en vluchtelingenkampen in Ituri beschermen. De VN-militairen zullen tot 1 september blijven. Daarna zal een bataljon uit Bangladesh in Congo worden gelegerd.

De gevechten tussen milities van rivaliserende stammen Hema's en Lendu's begonnen nadat het Oegandese leger zich op 7 mei had teruggetrokken uit Bunia, zoals in een van de vredesakkoorden overeengekomen was. Oeganda, Rwanda en de Congolese regering gebruiken lokale strijdgroepen voor hun eigen politieke doelen. De installatie van een regering van nationale eenheid die gisteren in de Congolese hoofdstad Kinshasa zou plaatsvinden, is uitgesteld in verband met onenigheid tussen de regering en een van de rebellengroepen. De burgeroorlog in Congo heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 2,5 miljoen slachtoffers geëist.

handel: pagina 2