Vertrouwen consument VS neemt toe

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie van hun land is in mei fors toegenomen. Dat is onder meer het gevolg van het einde van de oorlog met Irak en de dalende brandstofprijzen.

Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de University of Michigan. Het indexcijfer dat het vertrouwen weergeeft, kwam over de maand mei uit op 92,1. Vorige maand stond het cijfer op 86.

De stijging, de grootste in bijna een jaar, is sterker dan analisten hadden verwacht. Met een stand van 92,1 is het Amerikaanse consumentenvertrouwen op het hoogste niveau sinds juni vorig jaar.

Het goede gevoel wordt gevoed door het einde van de oorlog in Irak, dalende brandstofprijzen, een lage hypotheekrente en oplopende aandelenkoersen. Alan Greenspan, de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) wees vorige week al op deze elementen. Hij merkte op dat zulke ontwikkelingen de uitgaven van de gemiddelde Amerikaanse consument zullen stimuleren. Consumentenuitgaven bepalen voor meer dan tweederde de omvang van de Amerikaanse economie.

In tegenstelling tot het opgelopen consumentenvertrouwen, schat de Amerikaanse burger zijn financiële positie minder rooskleurig in dan een maand geleden. Het indexcijfer daarvan liep terug van 96,4 naar 93,2.

Het vertrouwen in de toekomst nam daarentegen erg sterk toe. Uitgaande van een periode van een tot vijf jaar liep het vertrouwenscijfer op van 79,3 in april tot 91,4 in mei.

Analisten leiden hieruit af dat de economische groei in de Verenigde Staten in de loop van dit jaar zal versnellen, tot mogelijk 3,8 procent in het laatste kwartaal. Eergisteren stelde het ministerie van Handel het groeicijfer voor het eerste kwartaal 0,3 procentpunt naar boven bij tot 1,9 procent.

Ook een ander macro-economisch cijfer gaf een positief signaal. Het inkoopcijfer van managers in de regio van Chicago, dat als maatstaf voor de rest van de VS geldt, nam met bijna vijf punten toe tot 52,2. Dat was ook boven de verwachting van analisten. Met de stijging tot boven de 50 werd een belangrijke grens gepasseerd. Boven de 50 punten is er weer sprake van groei in economische activiteit.

Ook beleggers putten gisteren moed uit de macrocijfers. Op Wall Street reageerde de Dow Jonesindex positief op de uitkomsten van University of Michigan.