Verlies Vereniging Aegon

Vereniging Aegon, de grootste aandeelhouder van verzekeraar Aegon, heeft vorig jaar een verlies geleden van 2,7 miljard euro. De Vereniging dook in de rode cijfers als gevolg van de aanhoudende koersdaling van Aegon, zo blijkt uit het jaarverslag.

Vorig jaar kwam de belangrijkste aandeelhouder van Aegon in financiële problemen door de koersdalingen van aandelen Aegon, het belangrijkste bezit van de vereniging. Om de schuldenlast terug te dringen werd afgelopen herfst bijna tweederde van het aandelenbezit in Aegon verkocht. Daarnaast sloot de vereniging een nieuw krediet af met een bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro.

Ook dit jaar lijkt de vereniging op een omvangrijk verlies af te stevenen. De koers van Aegon sloot gisteren 34 procent onder het slot van 31 december 2002, de koers waartegen de vereniging zijn bezit waardeert. Op papier komt het verlies dit jaar daarmee tot nu toe uit op 0,73 miljard euro.

Vereniging Aegon kocht zijn aandelen Aegon tegen een gemiddeld prijs van 14,78 euro per aandeel, zo blijkt uit het jaarverslag. Op 31 december noteerde het aandeel daaronder, op 12,26 euro. Vrijdag sloot het aandeel Aegon op 8,03 euro.

De vereniging was jarenlang een belangrijke steunpilaar voor het beursgenoteerde Aegon om overnames te financieren. Bestuurders van Aegon zijn ook vertegenwoordigd in het bestuur van de vereniging. In het afgelopen jaar is de vereniging op iets meer afstand gezet van het beursgenoteerde verzekeringsconcern.

Het eigen vermogen van Vereniging Aegon liep het afgelopen jaar terug van 12,1 naar 2,5 miljard euro. De solvabiliteit daalde sterk. Het eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal, een belangrijke ratio voor het incasseringsvermogen, daalde van 77 naar 58 procent.