Verkocht kinderbedje wordt Gouden Boekje

Een jongetje dat pas wil gaan slapen als zijn ouders zijn bed te koop hebben aangeboden. Dat is het gegeven van het kinderboek waarmee theatermaakster Marije van der Sande de prijsvraag van uitgeverij Rubinstein voor een nieuw Gouden Boekje heeft gewonnen.

Rubinstein is sinds vorig jaar de uitgever van de Gouden Boekjes. Deze van oorsprong Amerikaanse reeks kinderboeken werden in de briljante vertalingen van Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra eerder bijna een halve eeuw door De Bezige Bij uitgegeven.

Rubinstein liet het niet bij heruitgaven van bekende titels als De gele taxi, Vijf brandweermannetjes en Hondje Eigenwijs. In december verscheen bij de Amsterdamse uitgeverij het door Paul Steenhuis geschreven en getekende Het meisje dat alleen maar witte chocola lust. Dit was het eerste oorspronkelijk Nederlandse Gouden Boekje in een kwart eeuw tijd. Gelijk met die uitgave deed Rubinstein een oproep voor ideeën voor een nieuw deel. Het plan was om het winnende voorstel door een professionele schrijver en illustrator te laten uitwerken tot een Gouden Boekje.

De uitgeverij ontving 160 voorstellen, variërend van kladjes tot kant-en-klare verhalen die zo naar de drukker zouden kunnen. Veel inzendingen gingen over sinterklaas of hadden een prins of prinses als hoofdpersoon. ,,Maar dat is niet des Gouden Boekjes'', zegt redacteur Dik Broekman van Rubinstein.

Het bed van Tim wordt de eerste publicatie van Marije van der Sande (47). De theatermaakster uit het Overijsselse Olst baseerde haar inzending op een jeugdervaring. ,,Toen ik als kind een keer niet wilde slapen, bood mijn vader mijn bed te koop aan. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt.''

Van der Sanden schreef haar verhaal zo mooi op, dat Rubinstein alleen nog een professionele tekenaar zoekt. Het prentenboek verschijnt in het najaar.