Värttinä

Van de Finse groep Värttinä zijn vergeleken met tien jaar geleden maar drie namen overgebleven met als bekendste frontzangeres Mari Kaasinen. Op iki, de tiende plaat sinds 1987, tekent zij voor de meeste teksten. Wat de muziek betreft wordt het werk verdeeld door de oudgedienden Annto Varilo en Janne Lappalainen.

Hoewel de groep zijn folk-roots nog steeds niet verloochent, getuige enkele bijterig gezongen `runo'- liedjes, valt iki op door een breder geluid dan in het verleden. In de zang zit zoveel meer polyfonie dat de huidige drie vrouwenstemmen rijker klinken dan de vier van vroeger. Ook in de band lijkt meer kleur te zitten, niet in de laatste plaats dankzij Jaska Lukkarinen die een vorstelijke partij slagwerk speelt. Het resultaat is een hartverwarmende cd, misschien zelfs voor mensen die alleen al bij het woord `Finland' spontaan gaan rillen.

Värttinä: iki Fréa Records (MWCD 4042 Distr. Central Distribution)