Van Lede is Nederlands machtigste commissaris

Cees van Lede is Henny de Ruiter voorbijgestreefd als machtigste commissaris van Nederland. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse top-dertig die gisteren is gepubliceerd door het magazine voor directeuren en commissarissen Elan.

Van Lede heeft de meeste commissariaten bij de grootste bedrijven. Hij heeft negen van dergelijke toezichthoudende functies, onder meer bij Heineken, Scania, Akzo Nobel, KLM en De Nederlandsche Bank.

Van Lede heeft de meeste functies nog maar kort geleden aanvaard, nadat hij per 1 mei stopte als bestuursvoorzitter van Akzo Nobel. Hij verwacht er ongeveer tweehonderd dagen per jaar aan te besteden. Veel meer commissariaten zullen er volgens hem niet bijkomen: ,,Nu zit ik helemaal vol, denk ik.''

De onttroonde Henny de Ruiter was jarenlang met afstand de machtigste commissaris van Nederland. Hij is teruggezakt naar een derde plaats. ,,Dat heeft onder meer te maken met zijn onopgehelderde vertrek bij probleembedrijf Corus'', aldus de redactie van Elan. ,,Het zou misschien goed zijn als hij nog een paar commissariaten zou afstoten, want hij heeft als president-commissaris van Ahold op dit moment zijn handen vol.'' De Ruiter heeft nu functies bij onder meer Aegon, Wolters Kluwer en Univar.

Het tijdschrift spreekt van een opvallende opkomst van PvdA-politici. ,,Een rode colonne'', noemt de redactie de groeiende invloed van Wim Kok, Johan Stekelenburg, Wim Meijer en Lenze Koopmans. Oud-premier Wim Kok bekleedt een zestiende plaats. Met zijn aanstaande functie bij

De machtigste vrouw onder de commissarissen is Neelie Kroes. Zij staat op de dertiende plaats van de top-dertig. De Wassenaarse oud-minister van de VVD heeft daarmee de Belgische Lutgart van den Berghe verdrongen als de vrouw met de belangrijkste commissariaten. Ze heeft acht van dergelijke banen. Kroes is te vinden bij de Nederlandse Spoorwegen, Volvo en Ballast Nedam.