UMW

De grote bridgetoernooien staan onder druk. Het aantal deel-nemers loopt terug, wedstrijden worden afgelast. De opkomst van de internetclub Stepbridge en de kroegendrives zijn daar ongetwijfeld debet aan. Gemak (bridgen achter de computer) en lichtvoetig vertier (drank, kaarten en niet te hoeven nadenken), het volk krijgt wat het wilt.

Bovendien is het vinden van toernooisponsors met de slecht draaiende ecnomie er niet makkelijker op gewor-den. Iemand die er al jaren toch in slaagt een fraai inter-nationaal toer-nooi op de kalender te houden is Pieter van Rooij. Zijn inter-nationaal viertallentoernooi heeft in Europa een naam hoog te houden.

Ooit deden er 120 teams mee. Afgelopen weekend in Amstel-veen waren het er nog maar 35. De huidige sponsor, UMW (Uitsluitend Mooie Winkel-panden), heeft voor volgend jaar echter grote plannen en wil het evenement weer terugbrengen op het niveau van weleer.

UMW was dit jaar een prooi voor een viertal Belgen: De Roos-Janssens, Devigne-Badir. Dat was verrassend omdat de Nederlandse kernploeg (met drie teams kwantitatief goed vertegenwoortigd) en een aantal sterke buitenlandse teams vooraf betere kansen waren toegedicht. In de confrontatie tussen de toernooiwinnaars en een van de kernploegviertallen gaf een zware biedbeslissing de doorslag:

O/OW

♠ AV1087432

♡ -

♦ H V B 4

♣ A

♠ -

♠ B 9 6

♡ HB1098532

♡ A V 6 4

♦ 10 6 3

♦A 9

♣ 9 5

♣ B 10 7 2

♠ H 5

♡ 7

♦ 8 7 5 2

♣ H V 8 6 4 3

Oost, Fadil Badir, opende met 1♣, hoorde zijn partner antwoor-den met 4♡ en bood over Jan Jansma's 4♠, 5♡. Hierna ging het pas-pas en waarna Jansma zijn achtkaart nog een bod waard vond: 5♠. Daar bleef het bij. Twaalf slagen voor Nederland. Aan de andere tafel was het biedverloop tot en met 5♡ van oost hetzelfde. Steve de Roos uit Antwerpen bood hier al 5♠. Een prima actie die zijn partner, Hubert Janssens, beloonde door zes te bieden. België wint twaalf imps.

Deze week vierde de nestor van het Nederlandse bridge, oud-wereldkampioen Hans Kreijns, zijn vijfenzeventigste verjaardag. Kijk op www.nrc.nl/bridge.