Trainers tonen passie voor hun vak

Een dag na de ontkoping van de eredivisie werd het eerste trainerscongres in Nederland georganiseerd. Hiddink, Koeman, Van Marwijk en Ten Cate, ze waren er uit liefde voor hun vak.

Directeur van de Coaches Betaald Voetbal (CBV), Jan Reker, staat op de tweede verdieping in het Willem II-stadion en pakt zijn mobiele telefoon. Het is vrijdagochtend, tien uur. De dag nadat de beslissingen vielen in de eredivisie van het betaalde voetbal. Reker belt met (toen nog) NAC-trainer Henk ten Cate die donderdag Europees voetbal haalde. ,,Gefeliciteerd Henk, sta je nog stijf? Ben je op weg hier naar toe? Nee Henk, half elf verwacht ik je.'' Het is uiteindelijk tien over elf als Ten Cate op het veld zijn training begint. Later in de middag zal hij terug naar Breda reizen en zijn afscheid als trainer bij NAC bekend maken. Gisterochtend wil hij over een eventueel vertrek niets kwijt en stort hij zich op zijn voorstelling bij het eerste grote Nederlandse trainerscongres van de CBV en de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland) die meteen hun samenwerking bezegelden. De CBV is de vakvereniging voor trainers in het betaalde voetbal, telt 300 leden (60 in het buitenland) en heeft als voorwaarde voor het lidmaatschap het diploma trainer/coach I en een baan in het betaalde voetbal. De VVON is opgedeeld in vijftien regio-afdelingen amateurvoetbal met ieder een eigen bestuur en telt bijna 3000 leden. De titel van het congres luidt: Een brede basis voor nieuwe internationale successen. ,,Goed dat twee grote trainersorganisaties de handen ineen hebben geslagen'', schrijft Jeu Sprengers, voorzitter van de KNVB, in het programmaboekje. ,,Zeker nu de samenleving individualiseert.'' Gisteren kregen een paar honderd trainers van grote en kleine clubs in het Willem II-stadion van gerenommeerde vakmensen les in voetbaltrainingen.

Hoofd Opleidingen bij Manchester United, René Meulensteen, bijt het spits af en legt bij de A/B-jeugd van NAC het ,,accent op de 1 tegen 1 situatie''. Meulensteen neemt in zijn oefenstof wedstrijden van afgelopen donderdag als voorbeeld. Juist op het moment dat Ten Cate het stadion binnenkomt.

Vragen negerend, begint de oefenmeester direct te trainen op positie-spelletjes. Een beetje balorig na een succesvol seizoen van NAC is hij wel. ,,Op die bal kun je nooit rennen. Zelfs Carl Lewis had die met doping niet gehaald.'' En tegen een talent dat een hakbal probeert: ,,Als ik je trainer was dan kreeg je een draai om de oren, het is geen circus.'' Maar ook serieus: ,,Trainen is de kunst van het herhalen. En voetbal is altijd bewegen, behalve als je vrij staat.'' Na zijn training blikt Ten Cate kort terug op donderdag: ,,De nacht was zwaar hoor''. En hij verdwijnt richting Breda.

Ronald Koeman neemt naar het congres de complete Ajax-selectie mee. De trainer bootst de training na voor de Champions League-wedstrijd op Highbury tegen Arsenal van dit seizoen. Ajax doet het rustig aan. Ook trainer Guus Hiddink spant zich niet te veel in met de A-jeugd van PSV. Belangrijk is dat hij aanwezig was.

Te merken is dat Hiddink kampioen is geworden. Hij is vrolijk. ,,Ben je al wakker? Of heb je ook een feestje gehad'', merkt hij op tegen een jeugdspeler. Daarna:,,Alles gaat in een roes.'' Frans Hoek is er dan al niet meer bij. De keeperstrainer van Barcelona is gisternacht per vliegtuig aangekomen en moet om zes uur weer gaan vliegen. Hij trainde Ajax-doelman Maarten Stekelenburg. De opbouw stond voorop. ,,Om de doelman te laten integreren in het team'', legt Hoek uit.

Bert van Marwijk arriveert laat in de middag. De trainer van Feyenoord heeft 's ochtends nog een persconferentie gehad voor de bekerfinale tegen FC Utrecht van morgen. De passie voor het vak is echter onweerstaanbaar. Veelvuldig is bij het combineren de bekende voetbalterm de derde man te horen. Of zoals Koeman tegen speler Nigel de Jong zegt: ,,Je moet er niet staan, je moet er komen.''