Top verlieslijdende KLM ziet loon 12 procent stijgen

De bestuurders van KLM hebben het afgelopen jaar hun salaris met gemiddeld 12 procent zien stijgen. Daarnaast kregen de bestuurders een onbekende bonus en werden zij gecompenseerd voor waardeloos geworden aandelenopties. Ook werd de top het afgelopen jaar beloond met een maximaal aantal nieuwe opties die het recht geven aandelen KLM te kopen. Niet één van de vier leden van de raad van bestuur bereikte vorig jaar geheel zijn doelstellingen, de maatstaf voor de toekenning van bonussen en opties.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat het concern gisteren heeft gepubliceerd. De beloning van de raad van bestuur gaat omhoog op een moment dat de KLM een ingrijpende sanering doorvoert en voor het tweede jaar op rij rode cijfers schrijft. KLM leed in het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigt, een verlies van 416 miljoen euro. Het jaar ervoor bedroeg het verlies 156 miljoen euro.

De stijging van het vaste salaris wordt voor een deel verklaard door de, vrijwillige, tijdelijke korting van 15 procent die in het vorige boekjaar werd afgekondigd. Gecorrigeerd hiervoor komt de salarisstijging van de top volgens een woordvoerder uit op 9 procent.

De top kreeg vorig jaar ,,een tegemoetkoming'' voor in 1997 verstrekte opties die waardeloos afliepen. Hiervoor hebben de bestuurders van KLM destijds een fiscale voorheffing betaald. Het gaat hier volgens de woordvoerder om een eenmalige compensatie. Volgend jaar zal dit volgens hem niet meer gebeuren, gezien de financiële situatie waarin KLM zich bevindt.

Ieder lid van de raad van bestuur ontving onlangs 25.000 opties, het maximaal toegestane aantal. De zegsman van KLM benadrukt dat de nieuw verstrekte opties gebaseerd zijn op de prestaties in het boekjaar ervoor. In dat jaar maakte KLM overigens ook al verlies.

Deze week bereikte de KLM overeenstemming met een aantal vakbonden om 3.000 banen te schrappen, waarbij 1.000 gedwongen ontslagen vallen. Daarbij werd onder meer afgesproken dat een loonsverhoging van 2,5 procent voor de werknemers van KLM met acht maanden wordt uitgesteld.