`Thuisblijven is niet echt vakantie'

Hemelvaart, stralend weer: Nederland is er massaal op uit getrokken. Wie een kampeerplek wil, had in januari moeten boeken. Fietsen in een file. `Bij sommige attracties hoef je maar een half uurtje te wachten.'

Afgelopen woensdag, begin van de middag: lange file op de weg van Amsterdam naar Rotterdam. In heel Nederland staat het verkeer over totaal 320 kilometer vast. Uitpuilende kofferbakken en zwetende kinderen op de achterbank. Op de radio maant de nieuwslezer vakantiegangers pas te vertrekken ,,na acht uur 's avonds''. Volgens weerman Erwin Kroll is het de komende dagen aanhoudend zonnig en warm.

Een lang Hemelvaartsweekend vrij, stralend weer, Nederland trekt er massaal op uit. Maar vrijheid en avontuur zijn een illusie. Overal in Nederland, in recreatieparken, op de campings, in de bungalowparken en op de stranden is het stampvol. De plannen moeten vroeg zijn gemaakt, voor late beslissers is geen plaats. Wat zoeken we toch, met z'n allen op een kluitje?

,,Je wil er toch uit, thuisblijven is niet echt vakantie'', zegt Rietje van Sermond uit Waddinxveen. Ze wacht samen met haar man Jan Nieuwers, haar moeder en de ouders van haar man in de kantine van een bungalowpark in Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland. Hun huisje is pas om drie uur `s middags beschikbaar maar ze zitten al vanaf half twee te wachten.

Ze zijn niet de enigen die wachten. ,,Ik zie een lange rij bij de kassa staan'', zegt de portier van attractiepark De Efteling door de telefoon. De waarschuwing op de website van De Efteling dat het deze dagen `druk' zou worden, heeft de bezoekers kennelijk niet afgeschrikt. ,,Het valt ook best mee hoor'', zegt de portier. ,,Mensen bij sommige attracties hoeven maar een half uurtje te wachten.''

De moeder van Jan Nieuwers die in Amsterdam woont, vindt de drukte ook niet zo erg. ,,Op de Albert Cuyp is het ook druk'', zegt ze. Bij de plaatselijke bakker in Burgh-Haamstede moesten klanten vanochtend een half uur tot drie kwartier wachten voordat ze hun brood en Zeeuwse bolussen konden inslaan. Bij de slager stonden de klanten op de stoep. Bij de supermarkt stond een lange rij te wachten op een boodschappenwagentje. Rietje en Jan zijn erop voorbereid. ,,We hebben alles van thuis meegenomen. Tot en met maandag hebben we niets nodig'', zegt Nieuwers. ,,Vanavond eten we krieltjes met een stukje vlees''. Alles zit in de koeltas.

Ze hebben hun huisje maanden geleden gereserveerd. En dat is maar goed ook, zegt Ingrid van Gardingen achter de receptie want alles is al weken bezet. Achter de balie hangt dan ook niet voor niets een bord met goede raad: `Reserveer nu uw volgend verblijf!'.

Overal in Zeeland hangen bordjes `vol'. Ook bij de Gezinscamping Rozenhof in Burgh-Haamstede. Als je zeker wil zijn van een campingplaats moet je in januari boeken, zegt eigenaresse Wilma Brasser. Voortdurend rijden mensen de camping op, op zoek naar een plaats. ,,En die reageren dan niet allemaal even vriendelijk als ik zeg dat we vol zitten'', zegt Brasser. ,,Dan krijg je soms een snauw. Ach, ze hebben uren in de file gestaan, zijn dood en versleten en kunnen nergens terecht. `Laat ons alsjeblieft de tent opzetten', zeggen ze dan. Maar we kunnen niets doen, we moeten ons aan de vergunning houden.''

Haar man Maarten snapt best wat al die mensen op die overvolle campings doen. Vanavond, zegt hij, ,,is het net een indianenkamp. Iedereen zit lekker achter de barbecue. Zo ontzettend gezellig.''

Het strand is hen te druk, maar fietsen is fijn, zeggen Teunis en Corrie van Dalen. Zij houden een fietsvakantie van drie weken op Schouwen. Vandaag hadden ze soms het gevoel `in een file te fietsen'. Maar dan moet je gewoon even geduld hebben. ,,Het is hier zo groot, dat verspreidt zich wel, hè.''

Om half zeven `s avonds staan ouders met kinderen voor de Pannekoekmolen te wachten op een tafeltje. Martin en Harriëtte van der Waal uit Ridderkerk met hun zoontje van zeven en tweeling van vier hebben al gegeten. We weten dat het druk is, dus komen we vóór de hele meute, om vijf uur, zegt Harriëtte. Ze hebben een seizoensplaats op een camping en komen zo gauw de kinderen vrij hebben en het weer goed is. Ze verlangen telkens weer naar `de leuke contacten' op de camping in hun straatje. En de kinderen, die hoor je niet meer. Oké, het is druk, maar daar hou je rekening mee, zegt Harriëtte. ,,Op het strand is het al veel minder als je een stukje doorloopt. En in de winkels, ach, je wéét het. Bovendien, we hebben vakantie. Niet dan?''