Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Nova. Een 25 minuten durend portret van Ad Melkert, ex-fractievoorzitter en ex-kroonprins PvdA, nu medewerker van de Wereldbank in Washington. Beelden van Melkert op kantoor, thuis met zijn gezin en op dienstreis naar Sarajevo en Srebrenica, waar hij Wim Kok tegenkomt. Ned.3, 22.30-23.08u.

DOCUMENTAIRES

Royal Rolf. Rolf Wouters zoekt naar restanten van oude adellijke families waarbij hij oa nagaat hoe de adel tegenwoordig leeft en wat prinsen, graven en baronnen doen om hun dure landgoederen te behouden. Ned.1, 21.02-21.47u.

PRAATPROGRAMMA

Heilig vuur. De 30-jarige Amina Lawal dreigt op basis van de Sharia-wetgeving in Nigeria te worden gestenigd omdat zij een buitenechtelijk kind heeft gekregen. Op 3 juni dient het hoger beroep in haar zaak. VVD-parlementariër Ayaan Hirsi Ali roept alle moslimorganisaties op om te protesteren tegen deze barbaarse daad.

FILM

Jungle2jungle (John Pasquin, 1997, VS/Frankrijk). Fantasieloze formulefilm biedt staaltje family bonding waar Amerikanen dol op zijn. Vader Tim Allen komt nader tot zijn voorheen onbekende zoontje dat door de moeder bij een indiananstam in het Amazone-regenwoud is opgevoed. Contrast tussen de stadsjungle van New York en het echte oerwoud levert enkele running gags op. Ned.2, 20.23-22.05u.

Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997, VS). Science-fiction-komedie vol uitzinnige actie en visuele en verbale grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een gigantische kakkerlak. Net5, 21.00-22.45u., met reclame.

Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, 1999, VS). Bewonderenswaardig regiedebuut geeft fel realistisch beeld van wie Brando Teena geweest kan zijn, het 20-jarige meisje dat als jongen door het leven ging, in 1993 werd vermoord en inmiddels een wereldwijd symbool is geworden voor seksuele meerduidigheid. Geen politiek pamflet maar een verdrietige liefdesgeschiedenis. BBC2, 22.05-23.55u.

Aliens (James Cameron, 1986, VS). Oorspronkelijkheid en subtiele stijl van Alien (Ridley Scott, 1979) werden in vervolgfilm vervangen door harde actie. Desondanks geslaagd als science fiction-griezelfilm vanwege perfect uitgevoerde shockeffecten en Sigourney Weavers geprolongeerde rol van onconventionele superheldin. Planeet blijkt overspoeld door familieleden van het haar bekende buitenaardse monster. Net5, 22.45-1.20u., onderbroken door reclame.

Blow Out (Brian De Palma, 1981, VS). Geraffineerde thriller van eclecticus De Palma speelt leentjebuur bij Hitchcock, Coppola's The Conversation en vooral bij Antonioni's Blow-Up. Geluidsman John Travolta registreert per toeval de ware toedracht van het dodelijke ongeluk van een presidentskandidaat. V8, 23.30-1.30u., onderbroken door reclame.

Johnny Stecchino (Roberto Benigni, 1991, Italië). Lokale hit is lichtgewichtkomedie van en met de romantische clown Benigni. Als dubbelganger van een maffiabaas kan hij de draak steken met de macht van de georganiseerde misdaad en de medeplichtigheid van de autoriteiten. Ned.1, 23.45-1.42u.

Amsterdamned (Dick Maas, 1987, Nederland). Brutale, grootscheepse, door speciale effecten overrompelende thriller van eigen bodem portretteert Amsterdam als in een toeristenfolder. Zwakste schakel is het scenario over maniakale duiker die vanuit grachten slachtoffers maakt. VRT, 0.05-1.53u.

The House of Yes (Mark Waters, 1997, VS). In karikaturale komedie is Amerikaans gezin tijdens het Thanksgiving dinner volkomen knots. Middelpunt van de collectieve hysterie is een dochter die zich sterk identificeert met Jackie Kennedy en steeds de fatale rondrit van het presidentiële paar door Houston wil naspelen. Ned.2, 0.10-1.40u.

RADIO

Opera-avond op 4. Rechtstreekse registratie van de opera Merlin van de Spaanse componist Isaac Albeniz, voor het eerst in de geschiedenis uitgevoerd dankzij dirigent José de Eusebio die jaren naar de verloren geachte muziek zocht en de opera in zijn geheel wist te restaureren. In het oorspronkelijke Engels gezongen, met bariton David Wilson-Johnson, tenor Stewart Skelton en sopraan Eva Marton en het Symfonieorkest van Madrid. Radio 4, 19.00-23.00u.

Opium. Acteur/regisseur Peter van den Eede en actrice Barbara Sarasian praten over het theaterfeuilleton Poes, poes, poes, een humoristische soap over de inwoners van het dorpje Drempel in België, dat zich opmaakt voor een totale zonsverduistering. Radio 1, 19.04-20.00u.

Langs de lijn. In een speciale aflevering wordt geprobeerd het voetbalseizoen `ludiek' af te sluiten met de uitreiking - voor het eerst - van voetbal-awards voor de beste speler, slechtste speler, mooiste voetballer, slechtste trainer en beste pauze-act. Met reacties van de winnaars, terugblik op het afgelopen voetbalseizoen en veel gasten uit het voetbalwereldje. Radio 1, 20.04-23.00u.

Easy listening. Integrale live-opname van de theatervoorstelling Richard Rodgers' Songboek over de veelbekroonde Amerikaanse songwriter die meer dan 900 liedjes en 40 musicals schreef. Met oa het Metropole Orkest, Joke Bruijs, Montezuma's Revenge. Tevens afscheidsconcert van Willem Nijholt. Radio 2, 23.05-1.00u.

Šimek `s nachts. Gesprek met de 43-jarige Ronald die suïcidaal is en met ernstige depressies kampt. Hij schreef enige tijd geleden een alarmerende brief aan Šimek waarin hij aandacht vroeg voor zijn probleem. Radio 1, 0.04-1.00u.