Solodrummers

Veertig minuten alleen maar drums. Ook solo is Tony Buck trouw aan het minimal music recept dat hij met zijn collega's van The Necks in praktijk brengt. Self Contained Underwater Breathing Apparatus opent met wat gerommel in de percussiekeuken: een belletje hier, een veeg van de brushes daar. Langzaamaan worden er toms en gongetjes aan toegevoegd, bekkens zorgen voor interpunctie. Er ontvouwt zich een gelaagd drumpatroon dat op kaleidoscopische wijze kantelt zonder abrupte breaks of ritmeveranderingen. Een beat ontbreekt. Onder de talloze laagjes van snelle tikjes, langzaam gewrijf over de vellen en getinkel in mid-tempo ligt een pulse die enerzijds doet denken aan de hectiek van freejazz-pionier Rashid Ali en anderzijds de subsonische drive van dub.

Gongs & Bells van Michael Baird is een zorgvuldige registratie van buitennissig slagwerkmateriaal. Baird demonstreert Indiase vingerbelletjes, de bamboo xylofoon, Zimbabwaanse duimpiano's, een Zen kom, koeienbellen, de soundbar (loshangende aluminium staven), tot wind pipe gepromoveerde pvc-buizen en nog veel meer. Toch is dit geen demonstratie-cd die niets meer betoogt dan een breed scala aan percussiegeluid te archiveren. De Utrechts-Britse drummer heeft voor ieder instrument een toepasselijk stuk gecomponeerd waarin het karakter en klankkleur van het slagwerk tot zijn recht komt.

Tony Buck: Self Contained Underwater Breathing Apparatus (TES, TESCD0102). Bestel: re_drum@hotmail.com.

Michael Baird: Gongs & Bells (Sharp Wood Productions, SWP018). Bestel: info@swp-records.com