Solidariteit

Sinds september 2000 zijn er volgens het Palestina Komitee 772 Israëliërs gedood en 5.500 gewond geraakt. Aan Palestijnse kant zijn er 2.500 mensen gedood en 30.000 gewond. Toch concentreert de berichtgeving in de Nederlandse media zich nog steeds op de zelfmoordaanslagen. Er is weinig aandacht voor de onschuldige Palestijnse burgers, onder wie kinderen. Daar ben ik telkens weer machteloos woedend over.

Daarom begrijp ik de frustratie van de Marokkaanse jongens die de herdenkingen op 4 mei verstoren. Ik ben het dan ook niet eens met Elsbeth Etty (Z, 10 mei) die van geen vergelijking wil weten. `Hoeveel afkeer de steun van de Israëlische regering aan kolonisten in bezet Palestijns gebied en het militaire optreden tegen de Palestijnen ook oproept, het is van een geheel andere orde dan wat er in de periode van het Derde Rijk werd aangericht.'

Maar de bezetting van Palestijns grondgebied duurt inmiddels al heel wat langer dan de bezetting van Nederland door de Duitsers. Etty kent blijkbaar geen solidariteit meer met onderdrukten. Etnische solidariteit is haar inmiddels heilig.