`Schering vernietigde documenten'

Het Amerikaanse farmaconcern Schering-Plough wordt ervan verdacht dat het documenten heeft vernietigd en op die manier justitie heeft tegengewerkt bij haar onderzoek naar onoirbare handelspraktijken.

Schering, een van de grootste farmabedrijven ter wereld, wordt daarnaast al langer beschuldigd van het verkopen van niet-goedgekeurde medicijnen, het betalen van smeergeld aan artsen en gezondheidsspecialisten en het verstrekken van verkeerde cijfers aan de overheid.

Het Amerikaanse farmabedrijf maakte vorig jaar november bekend dat het twee dagvaardigingen had ontvangen met betrekking tot ongeoorloofde handelspraktijken. Onlangs trof het een schikking van 500 miljoen dollar met toezichthouders die het concern op de vingers tikten voor gebreken in de productie.

Het schandaal heeft al gezorgd voor vervanging van de topman. Hij werd er door beurstoezichthouder SEC van beschuldigd koersgevoelige informatie te hebben doorgespeeld. Vorig jaar oktober ging de koers van Schering met 20 procent onderuit nadat de toenmalige topman enkele besloten bijeenkomsten had gehad met analisten en beleggers.

Naast Schering onderzoekt de Amerikaanse justitie ook de handelspraktijken bij concurrenten Pfizer en Merck & Co. Onlangs trof het een schikking met de Europese farmaconcerns Bayer en GlaxoSmithKline.

Beleggers zijn sinds de ondergang van Enron zeer gevoelig voor verdenkingen van obstructie van de rechtsgang. Twee jaar geleden baarden het Amerikaanse energiebedrijf en zijn accountant Arthur Andersen opzien door documenten te vernietigen terwijl zij wisten dat justitie onderzoek deed naar een boekhoudschandaal.