Sars komt, sars gaat

Hongkong had eind mei zijn eerste dag sinds bijna drie maanden zónder nieuwe sars-patiënt. De gezondheidszorg en de patiëntregistratie zijn er veel beter op orde dan in het grote China, waar Hongkong toe behoort. In China is sars ook op zijn retour, maar een statistiek als deze zal de Chinese overheid wel nooit publiceren.

In de grafiek staat van 1697 (van de 1732) patiënten in Hongkong op welke dag ze hun eerste ziekteverschijnselen kregen. Vanaf 7 maart worden eerst veel artsen en verpleegkundigen ziek, en familie van patiënten. Sars was toen een onbekende ziekte; de preventie tegen het virus was onvoldoende. Verpleegkundigen hebben de eerste patiënten vaak zonder handschoenen, speciaal schort en masker verschoond. De grote pieken op 24 en 25 maart zijn vooral patiënten uit het appartementengebouw Amoy Garden. Eén sars-patiënt die zijn diarree op een bovenverdieping door het riool spoelde heeft daar uiteindelijk meer dan 300 mensen besmet. Een slecht rioolstelsel en drooggevallen zwanenhalzen van vloerputjes in ondergelegen verdiepingen stonden aan de oorsprong van de Amoy-uitbraak.

Patiënten worden een paar dagen tot een week nadat ze ziek zijn geworden in het ziekenhuis opgenomen. De curve van het aantal in ziekenhuizen opgenomen patiënten loopt veel geleidelijker op. Op het hoogtepunt lagen er bijna 1.000 mensen met sars in ziekenhuizen. Vrijdag waren er nog 157 mensen opgenomen, waarvan 32 op de intensive care. 65 anderen zijn aan de beterende hand en kunnen binnenkort naar huis.