Parmaham

Mijn grote waardering voor de manier waarop u het absurde protectionisme van de producenten van Parmaham en Parmezaanse kaas aan de kaak stelt. (NRC Handelsblad, 24 mei). Het Europese Hof van Justitie, zogenaamd de kampioen voor de vrije handel binnen de Unie, werpt hier een absurde interne handelsbarrière op! Overigens zullen de Parmezanen zich hiermee nog lelijk in de voet schieten. Hun, inderdaad excellente producten komen het beste tot hun recht als ze vers gesneden c.q. geraspt zijn. Wanneer ze nu in de provincie Parma verwerkt worden, zullen ze `gevacuümeerd' of in gasverpakking naar Nederland komen en in de supermarkt terechtkomen in de schappen met goedkope vleeswaren en kant en klaar geraspte kaas. Afdelingen met een lage marge en een geringe toegevoegde waarde. Ze verdwijnen dan van de versafdeling. Logisch gevolg: ze kunnen niet meer tegen de huidige hoge prijzen verkocht worden.

Het wordt tijd dat de Nederlandse regering een krachtig beleid gaat voeren voor Nederlandse streekproducten. Daarnaast zouden de ambachtelijke slagers in Nederland eens moeten proberen een gedroogde ham te maken. `Fryske droege skinke' of `Twentse pekelham' ofzo. Dat kan een mooier product worden dan de Parmaham. En die mag dan wel in Parma gesneden worden. We zijn niet haatdragend. Want, Parmaham wordt niet gerookt. Niet ambachtelijk en niet industrieel. Het is een langgepekelde en langgerijpte, ongerookte ham.