Michael Franti and Spearhead

`Everyone deserves music', meent Spearhead-zanger Michael Franti. En dat is een goed idee. Als het maar niet de muziek van Michael Franti hoeft te zijn. Want dan horen we liever niets. Het is sneu om het spoor terug te volgen, en Franti ooit aan te treffen als zanger/rapper van The Beatnigs en The Disposable Heroes Of Hiphoprisy.

Dat waren twee dwarse gezelschappen met sjeu en een aangenaam chagrijnige voorman in de persoon van Franti. Daarna is hij steeds nadrukkelijker politiek in zijn liedjes gaan verwerken. Op de nieuwe cd wordt het dieptepunt bereikt, in woordgrappen en levenslessen van het kaliber: `We can bomb the world into pieces, but we can't bomb it into peace.' Dit zou zelfs James Brown nog niet swingend uit zijn mond kunnen krijgen, en Franti klinkt dan ook als een stijve dominee. In de eerste liedjes van zijn ongelukkig getitelde cd laat hij een paar vakkundig lome raps horen. Daarna wil hij vooral zingen en zieltjes winnen, begeleid door gladde beats en keyboards die zelfs een Jamai nog links zou laten liggen.

Michael Franti and Spearhead: Everyone Deserves Music (Labelsspear03)