Met kuchjes naar het juiste antwoord

Zo veel kijkers had niemand verwacht. Maar liefst 16,7 miljoen Britten keken eind april op het commerciële kanaal ITV naar de documentaire Millionaire: a major fraud van Martin Bashir. Dat was nog een miljoen méér dan Bashir een paar maanden eerder haalde met zijn omstreden interview met Michael Jackson. Sinds de begrafenis van prinses Diana in 1997 werd zo'n hoge kijkdichtheid voor een feitelijk programma niet meer geregistreerd. De documentaire verschafte dan ook uniek illustratiemateriaal bij een kwestie, die het hele land weken in de ban hield.

Begin april werden majoor Charles Ingram en zijn echtgenote door de rechtbank schuldig bevonden van quizfraude. Ingram had een miljoen pond gewonnen in de populaire spelshow Who wants to be a millionaire?, waarvan Robert ten Brink bij SBS6 de Nederlandse versie Weekend miljonairs presenteert. Te elfder ure besloot ITV de bewuste aflevering echter niet uit te zenden, omdat de winnaar geholpen bleek te zijn door een hoestende handlanger in het publiek. Telkens als hij aarzelde over een antwoord, stuurde zijn vriend Tecwen Whittock hem de goede kant op. Waarom deze Whittock alles zo goed wist, is niet bekend. Maar na bestudering van de opnamen werd het bedrog zo overtuigend bevonden, dat Ingram een boete van 15.000 pond opliep. En dat miljoen kreeg hij uiteraard niet.

Bashir ondervroeg zo ongeveer iedereen die destijds in de studio aanwezig was, maar de meeste aandacht ging toch uit naar de opnamen zelf. Nu de rechter zijn uitspraak had gedaan, kon het Britse tv-publiek voor het eerst met eigen ogen zien wat er was gebeurd. Bijvoorbeeld bij de vraag voor 500.000 pond: ,,Baron Haussmann is het best bekend als ontwerper van welke stad?'' De majoor kon kiezen uit Rome, Parijs, Berlijn en Athene. Hij koos Berlijn, omdat de naam Haussmann hem eerder Duits in de oren klonk dan Italiaans of Frans of Grieks. Maar hij aarzelde, tot er een kuchje opklonk. ,,Ik denk niet dat het Parijs is'', zei hij. Weer een kuchje. Nu begon Ingram hardop alle mogelijkheden op te sommen. ,,Ik denk dat het Berlijn is'', besloot hij, ,,... het zou Parijs kunnen zijn.'' Een kuch. Opnieuw noemde hij Parijs. Weer een kuch. ,,Ik denk dat het Parijs is.'' Het half miljoen was binnen. En zo ging het ook met het miljoen: zigzaggend langs de antwoorden, gestuurd door kuchjes.

Nog steeds houdt Ingram vol dat hij onschuldig was. Hij hóórde die kuchjes niet eens, zegt hij. Maar niemand, die hem nog gelooft. Bashir ook niet.

Weekend miljonairs: Hoe steel je een miljoen?, zondag, SBS6, 20.30-22.05u.

    • Henk van Gelder