Hoog bezoek in Polen

Polen krijgt een week voor het historische referendum over toetreding tot de Europese Unie opvallend veel hoog bezoek. Vrijdagochtend trok de Britse premier Tony Blair een paar kostbare uren uit voor een bezoek aan Warschau. Onderweg naar het grote verjaardagsfeest in St. Petersburg riep hij de Polen op om volgende week in het referendum `ja' te zeggen. Polen zal alleen maar winnen bij het lidmaatschap van de EU, net als Groot-Brittannië dertig jaar geleden, hield Blair de Polen voor. ,,De Britse ervaring heeft geleerd dat er geen twijfel is dat het lidmaatschap van de EU zal leiden tot meer welvaart, hogere levensstandaard, meer handel. Binnen de EU is beter dan daarbuiten.''

Blair stond ook stil bij de oorlog in Irak. Hij dankte de Polen voor hun inzet tijdens de oorlog en maakte een voorzichtige opening in de richting van Frankrijk en Duitsland die felle kritiek hadden op het optreden in Irak. ,,De vraag is of de belangen inmiddels weer zover naar elkaar toe neigen dat er genoeg basis is om de Transatlantische band weer op te bouwen en te versterken. Ik denk van wel.''

Vrijdagavond laat landde de Amerikaanse president – ook onderweg naar Petersburg – met een zelfde boodschap in Kraków. Washington beschouwt Polen als de vaandeldrager van het `nieuwe Europa'. Het bliksembezoek van Bush voert zaterdagochtend o.a. naar het vernietigingskamp Auschwitz, even buiten Kraków. De verwachting is dat Bush in Kraków ook zijn visie uiteen zet voor de wereld na `Irak'. President Kwasniewski staat onvoorwaardelijk achter de VS. In een interview met het weekblad Polityka zei hij deze week dat Polen niet mee zal doen aan pogingen van de EU om de VS naar de kroon te steken. ,,Dan zal Polen `nee' zeggen'', aldus de Poolse president.