`Handel met verzet in Congo'

Het Amsterdamse bedrijf Chemie Pharmacie Holland (CPH) zou rebellen in Congo hebben gefinancierd. Het bedrijf deed dat door handel met de rebellenbeweging RCD in het Afrikaanse land.

Dit meldde gisteren het actualiteitenprogramma Twee Vandaag, dat douanepapieren en licenties in handen kreeg. CPH sloot in 2001 een overeenkomst met de rebellenbeweging RCD om het metaal coltan, een belangrijke grondstof voor de productie van mobiele telefoons, te kunnen delven en uit te voeren. Met het geld kochten de rebellen wapens.

CPH zou honderdduizenden euro's hebben betaald.

Vorig jaar beschuldigde onderzoekscentrum IPIS (International Peace Information Service) het bedrijf ook van het medefinancieren van de oorlog in Congo. De ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken concludeerden vervolgens dat CPH daar niet bij was betrokken.

Directeur D. Sanders van CPH wilde niet voor de camera van Twee Vandaag verschijnen. Wel liet hij het programma telefonisch weten dat hij de beschuldiging van de hand wijst.