Hakken in het zand

Tuinieren in de schooltuin doe je in je mooiste kleren, ziet fotografe Chantal Keizer.

Is het bij het spitten in de grond handig om een bos sleutelhangers aan je nek te hebben hangen (zie Ester)? Heeft het bij het zaaien van groenten zin om kettingen aanje broek te hebben hangen (zie Aiôn)? En moest Sjahnaaz uitgerekend op deze schooldag haar nieuwe groene broek aantrekken? Ja dat moet. Kinderen die hun kleren elke dag bewust kiezen gaan niet opeens in een oude broek met rubberlaarzen lopen.

Het begon zo'n vijftien jaar geleden, zegt Tineke Ydema die al 36 jaar op het complex van schoolwerktuin Mr. A. de Roostuin in Amsterdam Westerpark woont, waar haar man milieu-educatief medewerker is. ,,Toen kwam er, denk ik, meer geld onder de mensen en gingen ze meer uitgeven aan kleding. Nu moeten die kinderen zo'n broek, zulke schoenen en zo'n truitje hebben, anders vallen ze uit de boot.'' Het verschilt volgens Ydema wel per buurt. De kinderen uit de Spaarndammerbuurt (een wijk met relatief veel lagere inkomens) mogen beslist niet vies worden, terwijl de kinderen uit de Jordaan of de Grachtengordel (buurten met relatief hoge inkomens) gerust in een oude spijkerbroek komen. ,,Maar er zijn ook leerkrachten die op hun hakjes hier naartoe komen en handschoenen aantrekken om in de tuin te werken. Vroeger kwam er nog wel eens een leerkracht op klompen.'' Toch zegt Ydema: ,,Ook de kinderen die bang zijn voor vieze kleren veranderen als ze zien hoe alles bloeit en hoe mooi de tuin wordt. Dan zeggen ze: `ach, me moeder wast het wel weer'.''