FNP wil hertelling verkiezingen voor Eerste Kamer

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) heeft bij de Kiesraad een hertelling van de stemmen voor de Eerste Kamer aangevraagd. Dat heeft voorzitter J. Kramer van de Friese Statenfractie van de FNP donderdag meegedeeld. Tegen de verwachting in kozen de regionale partijen in de Provinciale Staten lijsttrekker A. Zinken van Partij Nieuw Limburg als vertegenwoordiger van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in de Eerste Kamer. FNP'er Ten Hoeve kreeg weliswaar meer stemmen, maar die hadden samen minder gewicht dan het aantal stemmen voor Zinken. Bij de Eerste-Kamerverkiezingen bepaalt het inwonertal van de provincie waar een stem wordt uitgebracht de zwaarte van die stem. Als alle Statenfracties die vooraf hadden aangegeven op Ten Hoeve te stemmen, dat daadwerkelijk hebben gedaan, was de FNP volgens Kramer in de Eerste Kamer gekomen. Mede daarom denkt Kramer dat in Noord-Holland de uitslag verkeerd is doorgegeven aan de kiesraad.