Feminiene trekjes

Zoals de gitaar kan gelden als een instrument van typisch mannelijk hormonenspel, zo is de viool in de popmuziek vooral een vrouwenaangelegenheid. Van Tracy Bonham tot The Raincoats: pop krijgt al snel een feminien trekje met de viool in de aanslag. Helemaal zwartwit is die redenering in het geval van Seedling niet, want ook de gitaar en de drums zijn toegevallen aan seksegenotes van violiste en toetseniste Susanne Linssen. Maar dat in het invloedenpalet van de groep ook duidelijk hoorbaar plaats is voor een band als Throwing Muses, nog zo'n groep met een vrouwelijk signatuur, hoeft geen toeval te zijn. Met die band deelt Seedling een voorkeur voor vlinderachtige, losjes klinkende ritmes en op de achtergrond een nauwelijks merkbare folk-inslag.

Maar de stem en de melodieën van zangeres-gitariste Marg van Eenbergen contrasteren flink met de schuurpapieren aanpak van opper-Muse Kristin Hersh. Ze beschikt over een buitengewoon doelmatig gevoel voor pop, wat zich uit in gouden zanglijnen en soepele refreinen. Maar al te gemakkelijk maakt ze het de luisteraar niet. Dankzij de hoekige vormgeving krijgt de muziek toch iets wringends, wat de spanning flink opjaagt.

Linssens viool heeft daarbij een niet te onderschatten rol. De manier waarop ze het risico van het jammerhout als egocentrische gimmick omzeilt is knap: ze kruipt niet in elk nummer naar voren om duf of masculien te soleren, maar speelt ook ritmisch trefzekere partijen als betrof het een slaggitaar of laat haar instrument links liggen om een dot op de toetsen ten beste te geven. Het orgelloopje in het toch al springerige `I'm Jill's Smirking Revenge' is in al zijn simpelheid onbetaalbaar en doet in één moeite door de new wave volgens Blondie-model herleven.

Zo heeft Seedling een heerlijk compleet album afgeleverd, van het lieflijke `Elle Est Plus Belle' tot de agressieve hoekigheid van het punky `Attack'. De manier waarop de groep met spanningsopbouw en sfeer in de weer is in het onderkoelde `Put Your Hand Under My Shirt' is al even opmerkelijk, om van het onderwerp maar te zwijgen. Met zo'n sterke plaat doen overwegingen omtrent de geslachtelijke herkomst van de muziek er minder toe dan de kwaliteit: die staat als een paal boven water.

Seedling: Let's Play Boys & Girls Transformed Dreams dream 28, distr. Konkurrent)