Eerste protesten in Genève

Tegenstanders van de vergadering van de G8, de groep van zeven grote industrielanden en Rusland, hebben zich gisteren voor het eerst laten horen in protesten die zich concentreerden bij het Geneefse hoofdkwartier van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Oproerpolitie verdedigde het gebouw tegen 1.500 demonstranten, waarvan er circa honderd poogden het WTO-hoofdkantoor binnen te komen.

De WTO geldt voor anti-globalisten als een van de belangrijkste symbolen van de globalisering. 4.000 mensen demonstreerden gisteren ook in de Zwitserse stad Lausanne.

Het Franse grensstadje Evian, waar de G8 zondag, maandag en dinsdag vergadert, is goeddeels van de buitenwereld afgesloten.

Hoewel de vergadering op Frans grondgebied plaatsvindt en door Frankrijk wordt georganiseerd en voorgezeten, dreigt Zwitserland de grootste last van het protest te krijgen. De schattingen voor het aantal demonstranten lopen op tot 300.000 op zondag, wanneer een bijeenkomst is gepland op de Zwitsers-Franse grens.

De Zwitserse politie krijgt hulp van eenheden uit Duitsland. Bijeenkomsten van de G8 trekken de laatste jaren vaker massale protesten, evenals bijeenkomsten in het kader van de WTO en de halfjaarlijkse vergaderingen van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds. Twee jaar geleden in Genua viel bij protesten tijdens de G8-vergadering in die Italiaanse stad daarbij één dode onder de demonstranten.