Deftones

De keel binnenstebuiten keren, de stembanden tot barstens toe uitrekken, het getroubleerde innerlijk exposeren: dat is de gebruikelijke strategie van zangers in het nu-metal-genre. Zijn geestesleven is niet het enige dat Deftones-zanger Chino Moreno blootlegt: tijdens een chaotisch, drankgestookt optreden op het Friese Wâldrock-festival, twee jaar geleden, liet hij graag de broek zakken. De plaat van toen, White Pony, was een inventief monument in het genre, maar deze nieuwe, vierde cd klinkt vooral als een pas op de plaats. De gitaren brommen als gewoonlijk laaggestemd over de tergende midtempo's heen, de langgerekte, afwisselend kreunend en krijsend uitgevoerde zanglijnen zuigen zich daarop vast en het geluid is vooral snoeiend hard. Lucky You is in deze context een gewaagde uitzondering met zijn desolate elektronische decor, een erg introverte Chino en afwezige gitaren. Meer van zulks had een stukken interessantere plaat opgeleverd dan dit staaltje minder geïnspireerd vakwerk.

Deftones: Deftones (Maverick 9362-48350-2, distr. Warner)