`Deelname WK voetbal 1978 was onjuist'

Het Nederlands elftal had in 1978 niet moeten meedoen aan het wereldkampioenschap voetbal in Argeninië, vindt toenmalig minister Van der Klaauw (Buitenlandse Zaken). ,,Naar zo'n land ga je niet'', zegt Van der Klaauw (VVD) vandaag in deze krant.

In Argentinië werden in 1978 de mensenrechten op grote schaal geschonden, de Nederlandse deelname aan het WK was omstreden. Van der Klaauw, die in het eerste kabinet-Van Agt (1977-1981) verantwoordelijk was voor het buitenlands beleid, heeft zich in de discussie rond het WK altijd onthouden van een publiekelijk oordeel over de deelname van het Nederlands elftal. ,,Als liberaal heb ik mij terughoudend opgesteld en de keuze gelaten aan de voetbalbond'', zegt Van der Klaauw die nog altijd staat achter deze opstelling. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) zag destijds geen reden af te zien van deelname. Van der Klaauw: ,,De KNVB had toen moeten beslissen niet naar Argentinië te gaan.''

De deelname aan het WK, dat morgen precies 25 jaar geleden begon, zorgde destijds voor veel discussie. De cabaretiers Freek de Jonge en Bram Vermeulen pleitten voor een boycot, omdat de militaire junta het evenement wilde gebruiken om het imago van het land te verbeteren. De KNVB zetten echter door met het argument dat dat ,,sport en politiek gescheiden'' moeten blijven, zegt oud-KNVB-bestuurder Jacques Hogewoning.

Ondanks deze opvatting heeft de KNVB wel meermalen geprobeerd om overheidssteun te krijgen voor de deelname in Argentinië, blijkt uit een reconstructie. ,,Het is duidelijk dat de KNVB de regering mede-verantwoordelijkheid wil opdringen voor haar doen en laten in Argentinië'', schreef toenmalig secretaris-generaal Rutten van Buitenlandse Zaken een maand voor het WK aan Van der Klaauw.

De KNVB vroeg Buitenlandse Zaken onder meer om inkwartiering van een ambassademedewerker in het spelershotel bij Mendoza. Ook wilde de KNVB ambtenaar Jan-Willem Bertens, woordvoerder van Van der Klaauw, als liaison officer laten meereizen. Van der Klaauw wilde niet verder gaan dan de ,,gebruikelijke consulaire assistentie'' om elke schijn van politieke steun te vermijden.

WK 1978 Pagina 27