Coach Ten Cate dient bij NAC zijn ontslag in

Een dag nadat Henk ten Cate met NAC zich kwalificeerde voor het UEFA-Cuptoernooi, heeft hij bij de Bredase club ontslag genomen. Assistent Ton Lokhoff volgt hem op en tekende een contract voor twee jaar.

De 48-jarige Ten Cate zei gisteren het besluit te stoppen al zes maanden geleden te hebben genomen. Hij had nog een contract voor twee jaar. Algemeen directeur Roelant Oltmans en bestuurslid Tem Nederlof wisten van het vertrek. ,,Zij hebben mij overgehaald het seizoen af te maken, anders was ik toen meteen opgestapt. Zij hebben mij destijds binnengehaald en we hebben een vijfjarenplan opgesteld om met NAC binnen die periode weer Europees voetbal te halen. Dat is met drie jaar al snel gelukt'', aldus Ten Cate gisteren.

Ten Cate, die gisterochtend nog op een trainerscongres in Tilburg was, schermt met een baan in het buitenland. ,,Ik heb een aanbieding uit Saudi-Arabië om assistent te worden van Aad de Mos bij Al Hilal. Ik heb daarover nog geen beslissing genomen. Kandidaat om bij PSV hoofd opleidingen te worden ben ik niet. En ook ben ik niet benaderd door Feyenoord. Naar ik heb begrepen blijft Van Marwijk daar gewoon trainer.''

Ten Cate is uiteraard zeer te spreken over het behalen van Europees voetbal. ,,Een beloning voor drie jaar hard werken. Samen met de technische staf heb ik een stabiele ploeg in die periode kunnen neerzetten. Daarom ben ik blij dat Lokhoff het stokje overneemt, want onze visie strookt. Voor de ploeg en voor NAC is het een goede zaak. Lokhoff is een clubman als geen ander. Hij kent de club als speler en als assistent-trainer (de laatste zeven jaar, red.).''

De in Amsterdam geboren trainer betwijfelt of hij volgend seizoen in het Nederlandse voetbal werkt. ,,Hier wil ik alleen de top drie (Ajax, Feyenoord, PSV, red.) trainen en aangezien dat er niet inzit, zal het waarschijnlijk een club in het buitenland worden.''

Het vertrek van Ten Cate staat los van de slechte financiële situatie bij NAC. Hij stapt op met gemengde gevoelens. ,,Ik wist dat het behalen van Europees voetbal mijn laatste kunstje voor NAC zou zijn, aan de andere kant vind ik het triest om nu afscheid van deze spelersgroep te moeten nemen.''

Ten Cate was eerder trainer bij Go Ahead Eagles, Heracles en de amateurs uit Rheden. In 1996 haalde Ten Cate met Sparta de finale van het bekertoernooi tegen PSV. Bij Vitesse werd de trainer derde in de nationale competitie. Verder werkte Ten Cate bij het Duitse KFC Uerdingen 05 en MTK Boedapest, waarmee hij in 2000 de Hongaarse beker won.