Berlusconi profiteert van fiscaal pardon

De Italiaanse fiscus incasseert dit jaar 10 tot 12 miljard euro extra door burgers in ruil voor een milde boete hun belastingschuld van voor 2001 kwijt te schelden. Premier Silvio Berlusconi behoort tot degenen die het meest van de maatregel profiteren. Zijn bedrijf Mediaset hoeft in plaats van 197 miljoen euro maar 35 miljoen euro te betalen om in het reine te komen met de fiscus.

Berlusconi bezwoer nog op 31 december dat er geen sprake is van een persoonlijk belangenconflict. De Corriere della Sera citeerde destijds de Italiaanse premier: Mijn bedrijven en die van mijn familie zullen geen gebruik maken van deze belastingkwijtschelding.''

Gisteren publiceerde het weekblad l'Espresso een artikel waarin Berlusconi's bedrijf Mediaset bevestigt dat dit wel het geval is geweest. Saillant detail hierbij is dat de huidige minister van Financiën Giulio Tremonti ten tijde van de belastingontduiking fiscaal adviseur was van Mediaset.

Mediaset is niet het enige bedrijf dat van het generaal pardon van de fiscus profiteert. Ook Benetton, Pirelli en Philip Morris kopen hun schulden af. De tabaksfabrikant betaalt 200 miljoen euro om zijn fiscale verleden te witten. Ook bekende personen verlossen zich van de financiële politie door hun zwarte inkomsten op te geven. De tenor Luciano Pavarotti heeft voor 12 miljoen euro vrede gesloten met de fiscus. De veelvoudig olympisch kampioen skiën Alberto Tomba maakt 5 miljoen euro over. En ex-voetballer Diego Maradonna staat op het punt zijn belastingsschuld van 30 miljoen euro achter zich te laten door 3,5 miljoen euro te betalen.

Zij en nog vele anderen maken gebruik van een regeling die tot 16 mei liep en die mogelijk begin juni wordt verlengd. De maatregel stelt vrijwel alle soorten belastingontduikers in staat alsnog te betalen, mits ze niet al strafrechtelijk of door de fiscus worden vervolgd, variërend van bedrijven die hun BTW niet opgaven, gepensioneerden die zwart werkten, tot vrije ondernemers die hun inkomsten hebben verzwegen en mensen die de omroepbijdrage niet hebben betaald.

De maatregel sluit naadloos aan op de neoliberale visie van de regering-Berlusconi, die vindt dat de fiscus en de staat een te grote greep hebben op het individu. Daarnaast gebruikt de regering de eenmalige extra inkomsten om het begrotingstekort te verkleinen. Critici vrezen dat de kwijtschelding de belastingbetaler ontmoedigt netjes aangifte te doen.