Apothekers: medicijnen goedkoper

De KNMP, de beroepsorganisatie van Nederlandse apothekers, heeft haar leden gisteren opgeroepen om de prijs van de vijf meest verkochte merkloze medicijnen met veertig procent te verlagen. Daarmee zou circa tweehonderd miljoen euro worden bespaard op medicijnkosten. ,,We steken hiermee onze nek uit'', zegt voorzitter M. Favié van de KNMP. De prijsverlaging van 40 procent geldt voor de maagzuurremmers omeprazol en ranitidine, voor de bloeddrukverlager enalapril, het antidepressivum paroxetine en de cholesterolverlager simvastatine.

Maar Menzis, een van de grootste ziekenfondsverzekeraars in Nederland, spreekt van een ,,schijnbeweging''. Volgens R. van Boxtel, voormalig minister voor Grotesteden- en Integratiebeleid en sinds kort directievoorzitter van Menzis Zorg wordt ,,het echte probleem'' niet aangepakt. ,,Het oneerlijke systeem van bonussen en kortingen blijft in stand'', aldus Van Boxtel.

Over die kortingen en bonussen voeren apothekers, zorgverzekeraars en ministerie van Volksgezondheid al maanden een felle strijd. In Nederland is een krom systeem ontstaan waarbij fabrikanten van merkloze (generieke) medicijnen een declaratieprijs vaststellen. Dat is de prijs die apothekers bij de zorgverzekeraar mogen declareren. De werkelijke kostprijs van generieke medicijnen ligt meestal veel lager, soms wel 85 procent. Apothekers steken een groot deel van het verschil als bonus in hun zak.

Minister De Geus heeft onlangs geprobeerd om via een noodmaatregel 300 miljoen euro extra aan bonussen weg te halen bij de apothekers. Maar de apothekers hebben de invoering van die maatregel, die eigenlijk op 1 mei zou ingaan, via de rechter voorlopig weten uit te stellen. Sommige zorgverzekeraars proberen apothekers intussen te verplichten om bepaalde generieke medicijnen alleen nog bij de fabrikant met de laagste declaratieprijs in te kopen. Drie Twentse apothekers verzetten zich hiertegen en hebben deze week een kort geding aangespannen tegen verzekeringsmaatschappij Amicon.