Aanval op record 10 kilometer botsing van generaties

Haile Gebrselassie gaat morgen in Hengelo het duel aan met Kenenisa Bekele, het nieuwe loopwonder uit Ethiopië. Beiden doen een aanval op het wereldrecord 10.000 meter. Een botsing van generaties.

Wie is sterker: de meester of zijn leerling? De veelvuldig gelauwerde Haile Gebrselassie of het nieuwe Ethiopische loopwonder Kenenisa Bekele, die morgen bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo beiden een aanval doen op het wereldrecord 10.000 meter. Het wordt een botsing van generaties, waarbij Gebrselassie als recordhouder (26.22,75 minuut, Hengelo 1998), viervoudig wereldkampioen en tweevoudig olympisch kampioen op die afstand het meest heeft te verliezen.

Bekeles recordpoging is opmerkelijk, omdat hij een vrij onervaren baanatleet is. De 21-jarige loper heeft vooralsnog alleen naam gemaakt door bij de WK veldlopen twee jaar op rij zowel de korte als lange cross, de `dubbel', te winnen. Dat is Gebrselassie nooit gelukt; hij werd in het veld altijd verslagen door de eeuwige rivalen uit Kenia. ,,Maar Bekele heeft nu voor mij revanche genomen'', was zijn commentaar.

Dat zijn kwaliteiten in de natuur ook op de baan tot uiting zullen komen, lijdt voor Bekele geen twijfel. Een kwestie van leren omgaan met het monotone ritme van rondjes lopen. Dankzij de trainingen van de laatste maanden met Gebrselassie kan hij ook steeds beter zijn concentratie vasthouden. ,,Normaal geniet ik erg van de natuur als ik train en kan ik naar believen van tempo wisselen. In vergelijking daarmee vind ik het op de baan maar saai'', vertelt Bekele, die pragmatisch handelt bij het bepalen van zijn toekomst. Op de baan kan hij immers een reputatie vestigen en veel geld verdienen.

Om die reden wil hij in augustus meedoen aan de WK in Parijs, overigens op zowel de 5.000 als 10.000 meter. Die ambitie verklaart voor een deel zijn aanwezigheid in Hengelo, want de Ethiopische bond heeft de 10.000 meter bij de FBK Games aangewezen als selectiewedstrijd voor de WK. De beste drie mogen naar Parijs.

In Ethiopië wordt er niet aan getwijfeld dat Bekele in de voetsporen van volksheld Gebrselassie zal treden. Maar of hij ooit diens populariteit zal benaderen, is nog maar de vraag. Bekele is niet zo'n lachebek als Gebrselassie en mist ook diens spontaniteit. De aangekondigde ster moet zijn benen laten spreken, willen de Ethiopiërs hem in het hart sluiten. ,,Hij moet opener worden'', vindt Michel Boeting, die in dienst van atletenmanager Jos Hermens Afrikaanse lopers begeleidt. ,,Hij spreekt bijvoorbeeld redelijk Engels, maar durft daar uit angst voor fouten niet mee naar buiten te treden; dat zal hij moeten leren.''

Eenmaal in de wedstrijd is er van Bekele's terughoudendheid niets over. Dan is hij hard voor zichzelf en meedogenloos voor zijn tegenstanders. Hij is er ook niet de persoon na om uit respect achter Gebrselassie te blijven, zoals de Ethiopiër Yibeltal Admassu in 2001 bij de WK in Edmonton deed. Bij een van de weinige wedstrijden waar Gebrselassie op de 10.000 meter werd verslagen vond Admassu het toen ongepast zijn beroemde landgenoot van brons af te houden. Voor Bekele is zo'n houding uitgesloten. ,,Dat is niet de manier om respect te tonen. Als ik de kans krijgt om te winnen, zal ik die grijpen. En dan zal ik niet aarzelen om ook Gebrselassie te passeren.''

Dat Gebrselassie bij de FBK Games zijn reputatie op het spel zet tegen het wonderkind Bekele bewijst dat hij terug is op zijn oude niveau en de wereld dat wil tonen. Hij kende voor zijn doen twee magere jaren, waarbij de overstap naar de marathon niet bracht wat hij ervan had verwacht. Na zijn derde plaats bij de marathon in Londen van 2002, keerde Gebrselassie, op dringend advies van manager Hermens, terug naar de 10.000 meter. Hij heeft ook afgezien van zijn plan in Athene de olympische marathon te lopen.

Dat Gebrselassie uiteindelijk naar Hermens heeft geluisterd lag niet voor de hand, omdat hij zich heilig had voorgenomen in de voetsporen van zijn landgenoot en legendarische marathonloper Abebe Bikila te treden. Om boven z'n eigen grootheid uit te stijgen, had Gebreselassie in Athene olympisch kampioen op de marathon willen worden. Sinds de twee gouden medailles van Bikila in de jaren zestig hebben Ethiopiërs de marathon namelijk een hemelse status gegeven. Maar Hermens vindt Gebrselassie nog te jong (30) en te goed op de 10.000 om de overstap te maken; die tijd komt volgens de Nederlander nog wel.

De FBK Games gelden als een eerste serieuze test voor Gebrselassie's vorm, die deze zomer in Parijs moet leiden naar de wereldtitel en volgend jaar in Athene naar zijn derde olympische gouden medaille op de 10.000 meter. Het wordt een interessante krachtmeting in Hengelo, want naast Bekele loopt ook Sileshi Sihine, een ander opkomend Ethiopisch talent, en Richard Limo, de Keniase wereldkampioen op de 5.000 meter. Volgens het scenario van Hermens, die alle vier atleten in zijn stal heeft, moeten ze elkaar opzwepen tot een fantastische tijd, die in het geval van een wereldrecord goed is voor een bonus van 45.000 euro.