Zonsverduistering

Morgenochtend kan een bijzondere zonsopgang worden waargenomen. De bovenrand van de zon kruipt (berekend voor het midden van ons land) om 5.26 uur achter de horizon vandaan. Gewoonlijk verschijnt er dan één helder lichtpunt, maar morgen zijn het er twee. Naarmate de zon stijgt, rekken deze punten uit tot boogjes, die zich uiteindelijk aan de onderzijde met elkaar verenigen. Vlak boven de horizon ziet men dan een liggende sikkel. Deze is echter zo helder dat men er niet met onbeschermde ogen naar moet kijken.

De opkomst van de zon gaat morgen gepaard met een verduistering van de zon door de maan. Deze begint ruim een uur voor zonsopgang. Hij is maximaal om 5.32 uur, als 90 procent van de diameter van de zon door de maan wordt bedekt. Hierna begin het verduisterde deel weer kleiner te worden en om 6.30 uur verdwijnt het laatste `deukje' in de zon. Het bijzondere van deze eclips is dat hij nergens op aarde totaal is. In het noorden van Schotland is hij ringvormig. De maan staat daar precies voor de zon, maar is te klein om diens schijf geheel te bedekken.

Om de opkomende `zonnesikkel' te kunnen waarnemen, moet men een vrij uitzicht op de noordoostelijke horizon hebben. Maar ook zonder dat kan men iets bespeuren. Naarmate de ochtend gloort, wordt het licht van de zon zwakker. Ook zingende vogels kunnen dit `onnatuurlijke' verschijnsel bespeuren en hun zang tijdelijk staken.

In 2011 komt de zon weer verduisterd op.

(George Beekman)