`Telling Eurovisie klopt niet'

De Russische televisie dient een officieel protest in tegen de derde plaats, die het Russische meisjesduo t.A.T.u zaterdag behaalde op het Eurovisie Songfestival. Het tv-kanaal 1, dat de finale uitzond, zegt dat er alle aanleiding is de puntentelling in twijfel te trekken. Volgens een verklaring is het ,,onwaarschijnlijk'' dat Rusland geen punten zou hebben gekregen uit Ierland en Groot Brittannië.

Wegens technische problemen moest Ierland afzien van het televoting-systeem, waarbij het publiek de punten toekent. In plaats daarvan is de Ierse uitslag bepaald door een professionele jury. ,,Gezien de onbeduidende verschillen in punten tussen de eerste en de derde plaats, is er reden te geloven dat de uitslag voor Rusland heel anders had kunnen zijn'', aldus een verklaring van de Russische televisie. Winnaar Turkije haalde 167 punten, twee meer dan België en drie meer dan Rusland. Volgens het Russische tv-kanaal kan dat geen toeval zijn: ,,Alle winnaars van de laatste jaren zijn landen, die toetreden tot de Europese Unie: Estland, Letland en deze keer Turkije.'' Volgens de organiserende European Broadcasting Union is alles volgens de regels verlopen.