Tam Excelsior ondanks verlies verzekerd van nacompetitie

Excelsior ontsnapte gisteren aan degradatie naar de eerste divisie. Met dank aan FC Zwolle, dat concurrent De Graafschap versloeg. Daardoor kon de satellietclub van Feyenoord zich zelfs een forse nederlaag (4-1) tegen AZ permitteren. Maar in de nacompetitie is het team van trainer Adrie Koster meer op zichzelf aangewezen en zal het beter voor de dag moeten komen dan het tamme, machteloze optreden in de Alkmaarder Hout.

Koster is evenwel optimistisch over de goede afloop. Hij heeft ervaring met de nacompetitie. Met Excelsior neemt hij daar voor de derde keer aan deel. Nu niet als eerstedivisieclub, maar als een team uit de hoogste afdeling. ,,Wij hebben voldoende kwaliteit in het elftal om te overleven'', vindt Koster.

Het is echter de vraag hoe gemotiveerd zijn spelers nog zijn om in de barrage alles te geven. Deze week maakte Feyenoord op een wat ongelukkig moment bekend dat trainer Van Marwijk voor het volgende seizoen geen enkele speler van Woudestein wil overhevelen naar zijn selectie. De meeste spelers van Excelsior zijn afkomstig van de opleidingsschool van Feyenoord. De selectie van achttien telde er gisteren twaalf. Zij laten zich onderbrengen bij Excelsior om te rijpen voor de overstap naar de A-selectie van de grote buurman Feyenoord.

Dat die mogelijkheid er op korte termijn niet inzit was voor enkele spelers een teleurstelling. Steve Olfers zei gisteren dat hij op zoek gaat naar een andere club. Koster sluit niet uit dat meer spelers dat van plan zijn. Hij heeft dan ook geen idee met welke selectie hij in juli de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint. ,,Ik ga dan weer een hele nieuwe fase in'', aldus de ex-voetballer van PSV. Hij verwacht ook weer nieuwe aanvoer van Feyenoord.

Voor Excelsior is dat geen gezonde basis om de nacompetitie in te gaan. Bovendien zijn enkele spelers uit vorm. Koswal, vaak goed voor een individuele actie, speelde gisteren als invaller zonder enig zelfvertrouwen, was niet vooruit te branden. Centrumspits Nygaard kan veel beter dan hij tegen AZ liet zien. En in het hart van de defensie lieten Olfers en De Haan zich wel heel eenvoudig in hun hemd zetten door Elkhattabi, Van Galen en invaller Nelisse.

Ook voor AZ is de toekomst nog ongewis nu voorzitter Scheringa niet meer alleen garant wil staan voor het jaarlijkse exploitatietekort van 6,5 miljoen euro. AZ moet nog twee seizoenen zien te overbruggen voordat het nieuwe stadion klaar is. Aangezien de baten in de verouderde accommodatie van De Hout niet meer opwegen tegen de inkomsten verlangt Scheringa offers van spelers, sponsors en gemeente.

De sponsors is gevraagd hun bijdragen met een half miljoen euro te verhogen en de spelers moeten een loonoffer brengen van dertig procent, ofwel 1,8 miljoen euro. Gebeurt dat niet, dan dreigt Scheringa, die al voor ruim 45 miljoen investeerde in de voetbalclub, zich terug te trekken.

Uiteraard willen de profs van AZ het faillissement niet op hun geweten hebben. Bovendien kunnen ze in één klap werkeloos worden. Maar zonder slag of stoot 1,8 miljoen euro overmaken aan Scheringa, daar voelen ze niets voor.

,,Hij heeft dit probleem zelf gecreëerd'', meent Peter Wijker. ,,Het steekt ons dat er zomaar over het mismanagement bij AZ wordt heengestapt. Ik had het charmant gevonden als er door het bestuur (lees: voorzitter Scheringa en penningmeester Neelissen, red.) ook over oplossingen zou zijn nagedacht.''

AZ

4

Excelsior

1

Ruststand 2-0. 19. Elkhattabi 1-0, 38. Elkhattabi 2-0, 58. Swerts 3-0 (eigen doelpunt), 60. Nygaard 3-1, 86. Nelisse 4-1. Schdsr: Luinge. Tsch: 7.144. Gele kaart: Nygaard (Excelsior).