Rust bezorgt hockeyers van Amsterdam titel

De hockeyers van Amsterdam zijn gisteren kampioen van Nederland geworden. Oranje Zwart werd in de strijd om drie gewonnen wedstrijden voor de tweede keer verslagen.

Vier seizoenen geleden rolden ze nog ruziënd over elkaar, de hockeyers van Amsterdam. De toenmalige coach, Jacques Brinkman, moest het veld ruimen. Een aantal spelers, onder wie Oene van Brunschot en Rogier van 't Hek, kon niet met hem communiceren. De onrust binnen de club was groot. Gisteren werd Amsterdam in het Wagener stadion, voor het eerst in zes jaar, weer landskampioen. De verklaring voor het succes: rust.

De dissidenten van weleer zijn nu de mannen die de ploeg op sleeptouw nemen. De man die een eenheid van de ploeg wist te maken heet Jim Irvine. De voormalige assistent-bondscoach van Australië stortte zich gisteren niet in het feestgedruis. Van een afstandje fotografeerde hij de huldiging van zijn kampioensploeg. Hij werd door diverse bestuurders gevraagd bij de huldiging door bondsvoorzitter Bolhuis te gaan staan, maar de coach ging niet op de uitnodiging in. Hij vond het zelf ,,het kampioenschap van het team. Ik heb alleen een prettige omgeving weten te creëren waarin spelers zich goed voelen. Toen ik hier kwam heb ik naar mijn spelers geluisterd, hun wensen en klachten aangehoord. Toen wist ik wat me te doen stond.''

De spelers van Amsterdam roemen stuk voor stuk hun coach. En het sleutelwoord is iedere keer weer `rust'. De onderlinge spanningen binnen de ploeg zijn verdwenen en dit seizoen steekt het team met kop en schouders boven de opponenten uit. De reguliere competitie werd met acht punten voorsprong afgesloten. Irvine zat gisteren tijdens de warming up ontspannen babbelend met een radioverslaggever op een bankje. Het leek alsof hij geen last had van spanning. Na afloop van het duel zei hij ,,natuurlijk wel zenuwachtig geweest te zijn. Maar tijdens de voorbereidingen op het veld kan een coach toch niets meer doen.''

Amsterdam maakte niet de fout die het in de eerste finalewedstrijd maakte. Oranje Zwart mocht toen het initiatief nemen en tweemaal scoren binnen vijf minuten. De hoofdstedelingen zetten gisteren direct druk en probeerden een vroeg doelpunt te forceren. Toch duurde het tot de 27ste minuut voordat Marten Eikelboom de score voor de thuisploeg wist te openen.

De zeer matige wedstrijd leek in de tweede helft met 1-0 naar het einde toe te kabbelen. Maar een bevlieging van Oranje Zwart-talent Paul Maas zorgde er voor dat de wedstrijd weer tot leven kwam. De ervaring en de individuele klasse van de Amsterdammers gaven uiteindelijk toch de doorslag. Friso Jiskoot en David Mathews scoorden in het laatste kwartier.

Terwijl de aanvallers van Amsterdam bij de middenlijn al een feestje aan het vieren waren, mocht Piet Hein Geeris nog 3-2 maken uit een strafcorner. De buit was toen al binnen voor de Amsterdammers. Op de bank vielen Mathews en Irvine elkaar in de armen. De beminnelijke Australiër werd door zijn spelers geknuffeld.

Volgend seizoen zal hij het moeten stellen zonder de routiniers Van 't Hek, Daan Brenninkmeijer, Jiskoot en Peter Windt. Ook is het nog de vraag of aanvaller Eikelboom op het hoogste niveau blijft acteren. De spits heeft een drukke baan in Den Haag en vindt het steeds moeilijker om dat te combineren met tophockey. Irvine noemde Eikelboom ,,een van de beste spelers ter wereld'' en hoopt dat hij doorgaat. Irvine: ,,Al die ervaren spelers die nu stoppen is erg jammer voor Amsterdam. Het is hun beslissing en het is ook wel weer een uitdaging om het volgende seizoen met allemaal jonge spelers aan de slag te gaan. Als we de rust bewaren komt het allemaal wel goed.''

Of de Engelse strafcorner specialist David Mathews volgend seizoen bij Amsterdam speelt is ook nog niet zeker. Het nationale team van Engeland moet zich komend seizoen via kwalificatie wedstrijden zien te plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene.

Irvine zou het jammer vinden als de Engelse goaltjesdief volgend jaar niet voor Amsterdam uitkomt. ,,Maar als een speler door een bondscoach wordt opgeroepen gaat dat voor. Het zou dus kunnen dat David er niet bij is. Ik neem hem er niet bij voor vier wedstrijden; daar bouw je geen team mee. We zien wel wat er gaat gebeuren. Ik ga nu eerst een dag of drie feesten met mijn spelers.''