PSV kampioen na een `salonremise'

Na een gelijkspel bij FC Groningen is PSV gisteren voor de zeventiende keer in de clubhistorie voetbalkampioen van Nederland geworden. In de laatste speelronde hadden beide ploegen baat bij een gelijkspel. PSV bleef door de 0-0 eindstand Ajax een punt voor, FC Groningen ontsnapte ten koste van FC Zwolle aan het spelen van een nacompetitie.

Het voorspelbare potje schaakvoetbal in het Oosterpark kan omschreven worden als `het pact van Groningen'. De benadeelde clubs spraken vooraf al over mogelijke competitievervalsing, maar de reglementen van de KNVB voorzien niet in een strafmaatregel. In het verleden werden vaker `salonremises' bereikt. FC Zwolle overweegt niettemin een protest, nadat gisteren de openbare aanklager van de voetbalbond bij het tv-programma Barend en Van Dorp verklaarde dat hij een eventuele klacht serieus zal bekijken. Het bestuur van Zwolle zei vanmorgen zich daarover vanmiddag te beraden.

In de tweede helft had PSV gisteren tegen FC Groningen ruim een kwartier onafgebroken balbezit. De reserves van beide partijen die al die tijd langs de lijn warmliepen, konden pas invallen toen aanvoerder Van Bommel van PSV op vriendelijk verzoek van een hulptrainer van Groningen de bal opzettelijk over de zijlijn trapte.

PSV-voorzitter Van Raaij was vol lof over de tegenstander: ,,FC Groningen is een fijne club waar ik altijd prettig zaken mee heb gedaan.'' PSV-trainer Hiddink sprak over een ,,niet ondertekend niet-aanvalsverdrag''.

De Graafschap is gedegradeerd. Nummer zestien, FC Zwolle, en nummer zeventien, Excelsior, strijden met zes clubs uit de eerste divisie in een nacompetitie om twee plaatsen in de eredivisie. NAC en NEC plaatsten zich voor het UEFA-Cuptoernooi. Feyenoord was al zeker van deelname aan dit toernooi. De vierde plaats is bestemd voor nummer zes, Roda JC, of voor nummer acht, FC Utrecht, als deze club zondag in de bekerfinale van Feyenoord wint. PSV plaatst zich als landskampioen rechtstreeks voor de Champions League. Nummer twee, Ajax, moet eerst een voorronde spelen om zich te plaatsen voor dit toernooi.

REGELMAAT: pagina 16