Murdoch mikpunt `linkse' campagne

Rupert Murdoch, de eigenaar van News Corporation, moest gisteren aanzien hoe hij op zijn eigen Amerikaanse nieuwszender, Fox News Channel, werd afgeschilderd als een magnaat die de pluriformiteit van de Amerikaanse media bedreigt.

`Deze man wil het nieuws in de Verenigde Staten overnemen', zo beweerde een campagnespotje dat gisteren op Fox werd uitgezonden. Een gedrukte versie verscheen in diverse kranten, met een grote, onflatteuze foto van Murdoch erbij. `De FCC wil hem daarbij helpen.'

De Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse toezichthouder op de media, staat op het punt om een verregaande hervorming door te voeren, die grotere consolidatie in de markten voor radio, televisie en kranten mogelijk maakt.

De reactie bleef niet uit. ,,Niet alleen is het spotje onverantwoord, het is ook volkomen incorrect gezien de verscheidenheid aan programma's die wij de kijker aanbieden op het gebied van nieuws, sport en amusement'', zei een woordvoerder van News Corp. gisteren tegen The New York Times, die eveneens een anti-Murdoch-advertentie plaatste.

De anti-Murdoch-campagne is het werk van Common Cause, Free Press en MoveOn.org, organisaties die protesteren tegen de voortschrijdende machtsconcentratie in de Amerikaanse media. Murdoch is ,,het schoolvoorbeeld van mediaconsolidatie'', zei een woordvoerder van Common Cause.

News Corp. is in de VS eigenaar van verscheidene media, zoals filmstudio Twentieth Century Fox en de lokale tabloidkrant The New York Post.

De FCC wil televisienetwerken, radiostations en krantenuitgevers meer vrijheid geven. Nu is het niet toegestaan om in dezelfde markt zowel een lokale krant als een lokaal tv-station te bezitten, mogen nationale netwerken als ABC, NBC en CBS niet het lokale tv-station in handen hebben dat hun programma's doorgeeft, mag geen enkel bedrijf twee zenders hebben in dezelfde markt.

De woordvoerder van News Corp. zei gisteren dat de campagne tegen Murdoch kant noch wal raakt: het is juist Fox geweest die markt heeft opengebroken. Zo ging Fox News Channel de concurrentie aan met CNN. Critici wijzen er op dat Fox tussen het nieuws door allerlei conservatieve opvattingen ventileert. Aanhangers vinden dat de `eerlijke en gebalanceerde' verslaggeving juist het succes verklaart, als tegenhanger van de gevestigde `linkse' media. Zo heeft Fox dankzij zijn simpele, sappige en ten tijde van de Irak-oorlog patriottistische berichtgeving de strijd met CNN gewonnen.

    • Viktor Frölke