Muildierveulentje gekloond uit foetale cellen

Amerikaanse onderzoekers hebben een muildierveulentje gekloond uit foetale cellen. Het veulen van het mannelijk geslacht dat op 4 mei via de natuurlijke weg en na een normale draagtijd van 346 dagen werd geboren kreeg de naam `Idaho Gem'.

Muildieren, die ontstaan uit een kruising van een ezelhengst en een paardmerrie, zijn als volwassen dier onvruchtbaar als gevolg van een afwijkend chromosoomaantal. Het klonen staat dit kennelijk niet in de weg, zo blijkt uit de gisteren vervroegd online gepubliceerde onderzoeksresultaten in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het klonen van paarden of paardachtigen was nog niet eerder gelukt. Het team achter Idaho Gem, bestaande uit dierenartsen en biotechnologen en onder leiding van Gordon Woods van de University of Idaho, meent nu wel succesvol te zijn geweest dankzij een speciale aanpassing van de kloontechniek aan de fysiologie van het paard.

Het was de onderzoekers opgevallen dat de calciumconcentratie in rode bloedcellen van het paard ruim twee keer zo laag is als in die van de mens, terwijl de calciumconcentratie buiten de cel bij paarden juist anderhalf keer hoger ligt. Woods' team experimenteerde daarom met het kweken van kloonembryo's in een vloeistof met een sterk verhoogde calciumconcentratie.

De onderzoekers brachten een cellijn in kweek afkomstig van een 45 dagen oud muildierembryo. Deze foetale cellen gebruikten zij vervolgens als uitgangsmateriaal voor het produceren van klonen. Ze lieten de cellen versmelten met eicellen van een paard waaruit het DNA vooraf was verwijderd. De zo versmolten kloonembryo's werden tot delen aangezet met behulp van een stroomstootje. De onderzoekers plaatsten in verschillende experimenten in totaal 305 embryo's in draagmoedermerries.

Echter alleen de 113 gekloonde embryo's die waren geplaatst in een vloeistof met een drie keer verhoogde calciumconcentratie (en tijdens de delingsactivatie van het embryo zes keer verhoogd) resulteerden in drie zwangerschappen die niet voortijdig werden afgebroken. Idaho Gem werd als eerste geboren, de twee andere klonen worden verwacht in juni en augustus. DNA-testen hebben inmiddels bevestigd dat Idaho Gem inderdaad een kloon is.

Woods heeft met een aantal medewerkers een bedrijfje opge- richt, ClonE2, dat zich gaat richten op het klonen van paarden. Vooral met het klonen van succesvolle racepaarden is waarschijnlijk veel geld te verdienen. Idaho Gem is een gekloonde broer van het racemuildier Taz, dat wereldkampioen is. Woods' team heeft ervoor gekozen om niet direct uit het volwassen dier te klonen, omdat dat moeilijker gaat dan het klonen uit foetale cellen.