Miskend PSV kampioen van de regelmaat

Na een salonremise tegen FC Groningen werd PSV gisteren voor de zeventiende keer landskampioen. De titel kwam op regelmatige wijze tot stand, zonder franje maar wel verdiend.

PSV voelt zich nog steeds miskend in voetballand, alsof de provinciale afkomst nog een rol speelt in de commerciële topsport. PSV is juist een professioneel geleide club en vertoont onder trainer Guus Hiddink ook steeds meer professionele trekjes op het veld, zo bleek gisteren in Groningen.

De salonremise tegen FC Groningen kan worden uitgelegd als onsportief gedrag. FC Zwolle, dat werd gedupeerd door het gelijkspel, overweegt een aanklacht bij de voetbalbond. Maar het schaakvoetbal van PSV getuigde ook van moderne voetbalpraktijken. Waarom willen winnen als een puntendeling volstaat? Had Ajax in de Champions League geen patent op gelijke spelen? Nou dan. Was Ajax vorig jaar zo'n glorieuze landskampioen? Nee, toch zeker. Niemand bij PSV die zich gisteren dan ook schaamde voor `Het pact van Groningen'.

Het minderwaardigheidsgevoel van PSV is ook gestoeld op het gebrek aan waardering in de pers. Wat dat betreft had de voetbaltrots van Eindhoven gisteren beter met grote cijfers kunnen winnen. PSV had goodwill moeten kweken en wordt nu eens temeer als een fletse kampioen afgeschilderd. Wie de statistieken bestudeert moet toegeven dat PSV in elk geval een verdiende winnaar is.

Met 26 overwinningen, zes gelijke spelen en twee nederlagen behaalde PSV 84 punten uit 34 duels. Het doelsaldo (87-20) getuigt van degelijkheid. De verdediging, met doelman Waterreus als betrouwbare sluitpost, maakte in wisselende samenstelling een degelijke indruk. Het middenveld was flets, met aanvoerder Van Bommel als grote uitzondering. Hij is het eredivisieniveau ontgroeid.

In de aanval was debutant Robben de revelatie van het seizoen, maar topscorer Kezman dé bepalende speler. Hij scoorde 35 keer en schond gisteren met een schot op de paal en een buitenspelgoal bijna het niet-aanvalsverdrag met FC Groningen. Hij baalde zichtbaar van de vrije dag die zijn medespelers hadden opgenomen. Kezman profiteerde dit seizoen van het vertrouwen dat Hiddink in hem stelt. Diens voorganger Gerets ondermijnde zijn kwaliteiten door hem geen basisplaats te garanderen.

Hiddink vierde gisteren zijn eerste kampioenschap sinds 1989, toen hij in zijn eerste ambtstermijn bij PSV een trilogie voltooide. Na een zwakke beginfase, waarin hij door een dreigbrief ook persoonlijk uit balans raakte, volgde dit seizoen een sterk herstel met een serie degelijke uitslagen. PSV werd onder zijn leiding de kampioen van de regelmaat. Het zegt iets over zijn vakmanschap, hoewel de lof voor Hiddink vaak buiten proporties is.

De coach die zo handig de publieke opinie bespeelt, deed het dit seizoen niet veel beter of slechter dan Gerets in de voorbije jaren. De Belg won bij PSV twee landstitels, voordat hij in het derde seizoen ten onder ging aan interne strubbelingen. Gerets had net als Hiddink geen succes in de Champions League. De blamerende thuisnederlagen tegen Arsenal en Borussia Dortmund waren een les voor de trainer en zijn spelers.

PSV revancheerde zich voorbeeldig, maar deed dat op nationaal niveau en niet eens in het KNVB-bekertoernooi. Het is nog maar zeer de vraag of de ploeg zonder echte sterren volgend seizoen beter presteert in de Champions League. Het verschil met Ajax is opvallend. Die club heeft meer succes in het buitenland, door verrassender en gevarieerder te spelen. PSV voetbalt monotoner, goed genoeg voor de eredivisie, maar te voorspelbaar op het hoogste niveau.

Het is twijfelachtig of PSV, dat in de breedte door de komst van de Koreanen Lee en Park sterker werd, geld genoeg heeft voor de aankoop van echte topspelers. Voorzitter Van Raaij berekende gisteren dat de rechtstreekse plaatsing voor de Champions League zijn club zeven miljoen euro aan recettes en inschrijfgeld oplevert: een klein bedrag op een begroting van meer dan vijftig miljoen.

Volgens Van Raaij moet de selectie van PSV verder worden ingekrompen – Dirkx, Heintze, Bruggink en Gakhokidze zwaaien af. De voorzitter kon geen toezeggingen doen over forse investeringen, al noemde hij weer de namen van Stam en Cocu. Beiden zouden een terugkeer naar PSV niet uitsluiten. Zij staan onder contract bij respectievelijk Lazio en Barcelona en verdienen daar een veelvoud van een gemiddeld salaris bij PSV.

Over zijn eigen toekomst bood Van Raaij meer duidelijkheid. Hij was van plan spoedig af te treden, maar zijn beoogde opvolger zit sinds kort in de cel op verdenking van ontucht met minderjarigen. Zaterdag is zijn contract officieel beëindigd. Volgens Van Raaij is ,,het daarom nu geen PSV-zaak meer''. Hij moest door de affaire ,,de hardste klap in mijn bestuurlijke periode'' verwerken.

De voorzitter gaat op zoek naar een andere vervanger en blijft waarschijnlijk nog een jaar aan. Gisteren kreeg hij morele steun van de spelers. Zij droegen de kampioensschaal aan hem op. Hiddink stond erbij en keek ernaar, met een gezicht dat tevredenheid uitstraalde. Blijft hij of blijft hij niet? ,,Ik begin pas'', antwoordde de ereburger van Seoul.