Kritiek van OVSE op Minsk

De situatie van de mensenrechten in Wit-Rusland verslechtert voortdurend. Dat oordeelde gisteren een delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) na een bezoek aan Minsk.

,,De toestand is erger dan de vorige keer. En de vorige keer was hij al erger dan de keer daarvóór'', zo zei gisteren Uta Zapf, die de OVSE-delegatie leidde. ,,Ik zie geen enkele verbetering. Ik zie alleen maar een verslechtering die ons ongerust maakt.''

De OVSE-delegatie heeft in Minsk contact gehad met de regering, de oppositie, vertegenwoordigers van ngo's en familieleden van opposanten van het regime die in de loop der jaren spoorloos zijn verdwenen. Volgens Zapf lijkt de overheid van het autoritair geregeerde Wit-Rusland elke poging, verdwenen oppositieleiders op te sporen, te hebben gestaakt.

Onder verwijzing naar nieuwe media- en demonstratiewetten zei Zapf dat ,,de onderdrukking toeneemt''. Ze zei te hopen dat de Wit-Russische kieswet wordt gewijzigd voordat volgend jaar parlementsverkiezingen worden gehouden. De persconferentie van de OVSE-delegatie vond gisteren plaats in een restaurant, nadat de regering een geplande persconferentie in een regeringsgebouw om ,,technische redenen'' had afgelast.

Juist gisteren laakte de Wit-Russische journalistenbond de regering in Minsk wegens ,,de groeiende druk'' die ze uitoefent op de vijf bestaande onafhankelijke bladen van het land. Het ministerie van Informatie verweet de vijf bladen ,,de moraal'' van de Wit-Russen te ondermijnen door ,,geheime'' informatie over het proces tegen een prominente zakenman af te drukken.

De zakenman, Michail Leonov, heeft zich kritisch uitgelaten over president Aleksandr Loekasjenko en werd prompt in staat van beschuldiging gesteld wegens ,,corruptie, machtsmisbruik en fraude''. Een woordvoerder van een van de bladen zei dat het bewind een alibi zoekt om de onafhankelijke media te sluiten.