Kok ook in raad bij KLM

Oud-premier Wim Kok wordt commissaris bij KLM. De raad van commissarissen van KLM heeft hem als kandidaat voorgedragen bij de aandeelhouders, die hierover 25 juni stemmen. Ook oud-topman Cees van Lede van Akzo Nobel wordt voorgedragen als commissaris bij KLM.

Kok is al commissaris bij ING, Koninklijke/Shell Groep en TPG. Door zijn benoeming gaat de 64-jarige PvdA'er meer verdienen dan hij als premier en FNV-voorzitter heeft gedaan. Zijn jaarlijkse vergoeding voor vier commissariaten komt op minstens 143.900 euro. Als premier kreeg Kok 118.684 euro per jaar. Door het totaal van zijn vergoedingen heeft Kok geen recht meer op wachtgeld als ex-premier.

Ook heeft KLM bevestigd dat het akkoord met de vakbonden over een ontslagregeling voor duizend werknemers van de luchtvaartmaatschappij wankelt doordat de vakbond De Unie het akkoord alsnog afwijst. De Unie, een van de acht betrokken bonden, liet woensdagavond al weten het akkoord niet te steunen omdat het volgens vakbondbestuurder S. Bajema ,,niet sociaal en onevenwichtig'' is. De bezwaren van De Unie richten zich op de invulling van de ontslagen en het uitstel van de salarisverhoging.

Volgens het akkoord kunnen mensen die ontslag krijgen aangezegd nog twaalf maanden in dienst blijven, zodat ze de tijd krijgen om ander werk te vinden. Om dit te financiëren wordt een loonsverhoging van 2,5 procent met acht maanden uitgesteld. De loonsverhoging stond oorspronkelijk gepland voor oktober. De ontslagen treffen niet alleen mensen die het laatst zijn binnengekomen, maar ook werknemers die een langer dienstverband hebben. Die zijn veelal ouder dan hun collega's die nog maar kort bij de KLM werken.

Bestuurder I. Baltussen van CNV Bedrijvenbond vindt dat de betrouwbaarheid van De Unie in het geding is geraakt. Zij wijst erop dat ook de andere bonden liever hadden gezien dat de ontslagen zouden vallen onder werknemers die het laatst zijn binnengekomen. Maar met FNV Bondgenoten vindt zij dat het akkoord in zijn geheel goed verdedigbaar is. De acht betrokken bonden raadplegen de komende week hun leden.

De ontslagregeling vloeit voort uit een nieuwe saneringsronde bij de KLM, waarbij in totaal 3000 banen vervangen en duizend ontslagen vallen.