Hiphop-broers maken videoclip

Luuk (12) en Martijn (15) Reinders lijken twee hele gewone broers. Maar een paar keer per week zijn ze anders dan andere kinderen.

Dan heten ze Luke Nukem en Spijker, en zijn ze het hiphop-duo Moordgasten. Hun eerste clip was vorige week Superclip op MTV en was dus ieder uur op televisie te zien. Sindsdien geven de broers veel interviews en moeten ze nog vaker optreden dan ze al deden.

Het begon allemaal lang geleden. Luuk: ,,Op mijn vierde vond ik het al leuk om verhaaltjes en rijmpjes te schrijven. We maakten ook altijd muziekbandjes. Op een dag hoorden we een cd van de hiphopgroep Osdorp Posse en toen zeiden we: dit willen wij ook!''

De broertjes gingen zelf nummers maken en oefenden in de huiskamer. In 2001 deden ze mee aan een talentenjacht in hun woonplaats. Daarna traden ze op in kleine zaaltjes, tot iemand van een platenmaatschappij ze zag en vroeg of ze wilden optreden op Noorderslag, een bekend muziekfestival. Ook lukte het Luuk en Martijn om de rapper van Osdorp Posse, Def P., te ontmoeten na een concert. Ze gaven hem een bandje met zelfgemaakte muziek en Def P. draaide een nummer van de Moordgasten in zijn radioprogramma. Zo werden de broers steeds bekender.

Maar het spannendste dat Luuk en Martijn tot nu toe meemaakten, gebeurde niet zo lang geleden. De band Gotcha! vroeg de Moordgasten om een stukje tekst te maken voor Gotcha!s nieuwe single, `Je Moet Je Bek Houwe'. ,,Dat gaat over je mening geven'', zegt Luuk. ,,Dat is goed, maar het moet wel ergens op slaan. Anders kun je beter stil zijn.''

De clip bij de single werd in één dag opgenomen. ,,De eerste keer dat ik hem op televisie zag, was heel gek'', zegt Luuk. ,,Je kijkt vaak naar clips en opeens zit je er zelf in. In de klas vinden ze het leuk, maar er is ook jaloezie. Op mijn vorige basisschool lachte iedereen me uit, nu willen ze allemaal de single hebben.''

Bijna al hun vrije tijd steken Luuk en Martijn in de Moordgasten. Ieder weekend werken ze aan nummers voor hun eerste cd. 's Avonds beantwoordt Luuk mailtjes op hun website. En Martijn maakt logo's voor hun cd-hoes. ,,Sommige jongens voetballen, wij rappen'', zegt Martijn. Luuk: ,,In het Nederlands, want dat is onze taal. Ik zit ook pas in de eerste klas, dus dan kom je niet verder dan Hello, how are you?''

Waar gaan hun teksten over? Luuk: ,,Over ons dagelijks leven. Na een rotdag op school schreven we bijvoorbeeld het nummer `Kutdag'.''

Waarom noemen ze zichzelf eigenlijk niet gewoon Luuk en Martijn? ,,Omdat hiphop vaak stoere muziek is'', vertelt Luuk. ,,Dan is het gek als je Piet Jansen heet of zo. Moordgasten klinkt gevaarlijk, maar het betekent aardige, coole gozers. Dat vonden we wel grappig.''

Meer over de Moordgasten? Kijk op www.moordgasten.nl.