Groningse huisarts krijgt niet uitbetaald

Alle 277 huisartsen in de provincie Groningen hebben al vijf maanden niet betaald gekregen voor weekend-, avond- en nachtdiensten. In totaal hebben ze 1,2 miljoen euro tegoed van de Vereniging Doktersdiensten Groningen (DDG).

Oorzaak is een geschil tussen de DDG en ziektekostenverzekeraar Geové RZG Zorggroep in Groningen over de begroting voor 2003. Voor de zeven doktersposten in Groningen, Leek, Hoogezand, Delfzijl, Winschoten, Stadskanaal en Winsum zegt de doktersdienst per jaar 8,8 miljoen euro nodig te hebben. Geové wil niet verder gaan dan 7,7 miljoen euro, het bedrag dat ook vorig jaar is betaald. De ziektekostenverzekeraar weigert de begroting goed te keuren, waardoor DDG geen krediet kan krijgen bij een bank, om de achterstallige salarissen uit te betalen.

De Groningse doktersdienst, waarbij alle huisartsen in de provincie Groningen zijn aangesloten, werd vorig jaar opgezet met als doel de zorg aan de patiënten te verbeteren.

Volgens DDG-directeur I. Scholten is de onvrede onder de huisartsen groot. ,,Zij voelen zich gemanipuleerd. Deze situatie is ronduit gênant.'' Ze stelt dat de kosten van de doktersdienst na het startjaar hoger uitvielen, mede doordat de DDG een door Geové verstrekte voorfinanciering van 2,3 miljoen snel moest aflossen.

De Groningse huisarts L. Hakvoort, tevens bestuurslid van DDG, noemt de situatie ,,onbevredigend''. ,,We zullen niet van honger omkomen, maar het gaat om het principe dat je voor verrichte diensten niet wordt betaald.'' Hij noemt de rol van Geové ,,weinig helder.'' In de opstartfase heeft Geové naar zijn oordeel de begroting naar beneden geschroefd. Na kritiek op de dienstverlening moest er weer meer geld bij. Onlangs vond Scholten een bank bereid een krediet te verstrekken. ,,Gisteren heb ik daardoor twee maanden salaris kunnen uitbetalen. Maar we blijven vijf maanden achterlopen.''

Woordvoerder B.H. Huizing van Geové vindt het niet de verantwoordelijkheid van de ziektenkostenverzekeraar dat de doktersdienst zijn artsen niet kan uitbetalen. ,,Wij doen de bedrijfsvoering niet.''