Dode bij rellen Peru

Leger en politie hebben gisteren in Peru het vuur geopend op betogers die zich verzetten tegen de noodtoestand die dinsdagavond in het land werd afgekondigd.

Daarbij kwam tenminste één student om het leven. Bijna vijftig manifestanten raakten gewond.

Minister van Defensie Aurelio Loret de Mola zei gisteren dat tweeduizend demonstranten een patrouille van negen soldaten hadden omsingeld in de stad Puno, en dat de militairen uit zelfverdediging het vuur hadden geopend. Onder de betogers hadden zich – zei de minister – ,,criminelen'' en leden van de terreurgroep Lichtend Pad bevonden.

Met de noodtoestand wil president Alejandro Toledo de wekenlange stakingen door leerkrachten, landbouwers en gezondheidspersoneel een halt toeroepen. Zij eisen hogere lonen. De maatregel, die tijdelijk een eind maakt aan enkele grondwettelijke rechten, geeft politie en leger het recht geweld te gebruiken om de orde te herstellen.