Degradatie De Graafschap, Bosz weg

Amper een minuut nadat de degradatie van De Graafschap een feit was, bezegelde voorzitter Derk Haank op het ereterras van het Oosterenk Stadion in Zwolle het lot van trainer Peter Bosz. De Doetinchemse club zal volgens de voorzitter zo snel mogelijk op zoek gaan naar een coach die ,,het vertrouwen van de spelers en de sponsors geniet''. Haank gelooft waarschijnlijk niet meer in de eerder door hem aangekondigde juridische strijd tegen degradatie, want hij liet verder weten dat De Graafschap volgend seizoen met een begroting van 5,5 miljoen euro een terugkeer naar het hoogste niveau wil afdwingen.

Ondanks de magere resultaten van De Graafschap mocht het duo Peter Bosz en John Lammers tot het bittere einde proberen om de club in de eredivisie te houden. Mede door de hulp van psychologen wisten de blauwwitten de laatste weken met een kleine inhaalrace nog op gelijke hoogte te komen met Excelsior. De ploeg had achteraf genoeg gehad aan één punt tegen het modale FC Zwolle, maar zelfs dat was gisteren te veel gevraagd voor het lusteloos spelende De Graafschap. Na de ontluisterende 2-1 nederlaag strompelden de `superboeren' geslagen naar de kleedkamer in de wetenschap dat 24 van de 34 wedstrijden verloren waren gegaan. Zelfs een plaats in de nacompetitie lag daardoor niet meer in het verschiet.

Het sierde Bosz dat hij niet op zoek ging naar zwakke excuses voor het dramatische seizoen. ,,Wij waren de slechtste ploeg van de eredivisie'', zei de 39-jarige oud-voetballer. ,,Ik geef als eerste toe dat ik fouten heb gemaakt. Maar ik ben niet de enige. Het gaat om een falen van de hele technische staf, de spelers en de mensen van de club. De komende dagen zullen we daar intern over moeten praten. Iedereen moet dan maar eens in de spiegel kijken.''

Zo'n evaluatie zal Bosz waarschijnlijk niet meer worden gegund. De clubleiding liet een maand geleden al weten dat de trainer hoe dan ook moet vertrekken als hij er niet in slaagt De Graafschap te behouden voor de eredivisie. De oproep van aanvoerder Hans van de Haar om de ,,toptrainer'' voor de club te behouden zal de clubleiding niet op andere gedachten brengen. Het contract van Bosz bij De Graafschap loopt nog een seizoen door. Volgens de coach staat in de overeenkomst niets over ontslag bij degradatie.

Vrijwel vanaf het begin hebben verschillende stromingen binnen de club kritiek gehad op de van AGOVV overgekomen oefenmeester die tegen de huisstijl in verzorgd voetbal predikte. In de eerste seizoenshelft sprak hoofdsponsor Gerard Sanderink zijn twijfels uit over de coach en na de winterstop liet oud-trainer Simon Kistemaker in de media optekenen dat hij door de clubleiding benaderd zou zijn. Haank sprak keer op keer het vertrouwen uit in de hoofdtrainer, maar sinds gisteren houdt ook de voorzitter de hand niet meer boven diens hoofd.

De laatste wedstrijd die De Graafschap voorlopig op het hoogste niveau van het betaalde voetbal speelde was symptomatisch voor het seizoen. De ploeg die ooit zo gevreesd was om het werkvoetbal, wekte tegen FC Zwolle geen seconde de indruk dat het nog geloofde in een wonderbaarlijke genezing. Het mak spelende elftal stond na twintig minuten door knullige verdedigingsfouten al op een uitzichtloze 2-0 achterstand.

Ondanks de ruime voorsprong van AZ op concurrent Excelsior ging De Graafschap pas ver in de tweede helft een alles-of-niets-spelletje spelen. De `aansluitingstreffer' viel pas in blessuretijd. Op dat moment waren Bosz en verdediger René Bot al met een rode kaart door scheidsrechter Jol weggestuurd. De meegereisde fans van De Graafschap zongen hun trainer hatelijk toe met ,,Dag Peter Bosz, dag, dag, Peter Bosz''.

Bosz zelf gedroeg zich echter tot de laatste seconde als hoofdtrainer van De Graafschap als een gentleman. De verleiding om met modder te gooien naar verschillende mensen binnen de club was misschien groot, maar de oud-international hield zich in. ,,Ik heb inderdaad begrepen dat ik weg moet'', zei Bosz op droge toon. ,,Ze kunnen moeilijk een heel elftal wegsturen. De trainer dient dan vaak als Kop van Jut. Zo werkt dat in de voetballerij. Sociaal is het niet.''

FC Zwolle

2

De Graafschap

1

Ruststand 2-0. 3. Richard Roelofsen 1-0, 21. Bosschaart 2-0, 90. Van de Haar 2-1. Schds: Jol. Tsch: 6.800. Rode kaart: 83. Bot (De Graafschap).