De verdienste van egocentrisme

Als je beroemd bent, kun je goed verdienen door jezelf en je eigen roem als specialisme te kiezen. Dat deed Elisabeth Taylor toen haar grootse acteerloopbaan was afgelopen. Ze zorgde dat ze altijd in de publiciteit bleef met boeiende verhalen over haarzelf. Cosmetica-lijnen, ondersteund door roddelrubrieken over Taylors acht huwelijken, schoonheidsoperaties, ziektes en heftige emoties. Ze laat zien hoe je kunt bestaan van je eigen egocentrisme als de filmindustrie je wegens ouderdom heeft afgedankt.

Op een plattere manier doet in Nederland de 48-jarige Patty Brard hetzelfde. Vroeger zong ze voor Luv. Nu heeft ze een programma over haarzelf, haar dochter Priscilla en haar knipperlicht-huwelijk met een vijftien jaar jongere muzikant René: Patty's Posse. Een wekelijkse Big Brother met een reeds bekende Nederlander. Dat is gemakkelijker dan mensen van de straat te plukken en in een studio te interneren. En omdat Brard in dit gedramatiseerde verslag ook haar zwakten laat zien, is het tevens de populairste tv-autobiografie op de Nederlandse tv. Net echt.

Te zien is haar dagelijkse worsteling om haar veel te nauwe spijkerbroek dicht te krijgen, haar elektrische trilapparaat om vetkussentjes te verwijderen, haar botox-tripjes naar de schoonheids-chirurg, hoe de Privé-fotograaf haar betrapt op een buitenechtelijke vrijage en de ruzies met haar man René. Daar smullen bijna een miljoen kijkers van. Zalig om te zien dat die Brard nog erger is dan zijzelf. Op gegeven moment stapte René op maar in de talkshow van Beau van Erven Dorens werden ze weer herenigd. Daar moeten Brard en René goed worden betaald. Ook Beau's talkshow zit op het commerciële Yorin. Brard bezoekt ook de andere netten van dit bedrijf, RTL5 bij Harry de Winter en op RTL4 bij Barend & Van Dorp. In Patty's Posse kwam man René er door een psychiater achter dat hij ADHD had. Eindelijk een etiket voor de problemen.

De concurrentie op SBS6 kan er niet aan tippen. Daar is ex-zangeres Patricia Paay te zien en haar leven met de veel jongere zakenman Adam Curry. Vergeleken bij de breed uitgemeten gebreken van la Brard is de Addams Family gesmeerde public relations voor een zakengezin. Brard voelde zich er gisteren ook niet te min voor om haar concurrenten nog eens af te katten. Op bezoek bij een radioshow van weer een andere bekende Nederlander, Jensen, zei ze dat Paay nog niet eens eerlijk het onderzoek naar hun misschien wel ten onrechte van de belasting afgetrokken privéhelikoptergebruik in beeld had laten brengen. En zo houden alle Hilversummers elkaar voor de camera bezig en het levert nog geld en kijkers op ook.

TV is het favoriete onderwerp voor de tv. Daar brengen de kijkers nu eenmaal dagelijks urenlang mee door. TV-sterren die in elkaars programma's spelletjes doen of op bezoek komen om te vertellen over hun werk als tv-ster. Dan komt de ander weer terug bij de een om te praten over de gevoelens die komen kijken bij de tv-roem die ontstaat als je alsmaar in elkaars programma's verschijnt.

Ook de alledaags uitziende Hollandse seksbom, Katja Schuurman, wordt steeds vaker hoofdonderwerp van haar eigen werk. Het acteertalent van Taylor heeft ze niet, dus ze moest al vroeg beginnen om haar leven te etaleren. De jongerenomroep BNN durft geen programma meer te maken zonder haar erbij. De laatste druppel moet eruit worden geperst, nu het nog kan, dus ik kan me haar stress wel voorstellen. Schuurman in de politiek, Schuurman als haarzelf. Maandagavond BNN Family, een als persiflage op Patty's Posse vermomde show over het dagelijkse leven van Katja Schuurman en drie andere tv-sterren. Daarna de fictieserie Costa! met Katja Schuurman en dat gaat nu eens niet over haar. En tussendoor op alle andere omroepen vele tv-interviews en fragmenten over de film Het Interview. Dat gaat over een interview met een seksbom die met haar drankgebruik, borstvergroting, eetstoornissen sprekend lijkt op Katja Schuurman en ze wordt ook gespeeld door Katja Schuurman. Dat belooft veel voor de toekomst. Als haar leven zo chaotisch blijft, komt er ooit een tv-film over Katja Schuurman, gespeeld door een jongere Schuurman-kloon. Nu moet ze alvast het copyright claimen op haar eigen persoonlijke problemen.