Cambodja sluit moslimschool

De Cambodjaanse politie heeft gisteren een islamschool in de buurt van de hoofdstad Phnom Penh gesloten. Die maatregel is onderdeel van de strijd van de Cambodjaanse regering tegen het moslimextremisme.

Binnen de 72 uur zullen 28 buitenlandse moslimleerkrachten en 22 medewerkers van de school, afkomstig uit Nigeria, Pakistan, Soedan en Thailand worden uitgewezen. ,,Door deze actie is elke poging tot terroristische activiteit verijdeld'', zei Om Yentien, adviseur van de Cambodjaanse premier Hun Sen. Volgens politiebronnen was de actie mogelijk dankzij medewerking en een tip van de Verenigde Staten. Washington prijst Cambodja's ,,samenwerking met de internationale strijd tegen terrorisme'', zo zei gisteren een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens politiegeneraal Sok Phal werd de school geleid door de islamitische groepering Om Al Qura. Een Egyptische en twee Thaise moslims die eind vorige week zijn beschuldigd van terrorisme, zouden ook lid zijn van de groepering. Het drietal werd in het kader van dezelfde campagne tegen moslimextremisme aangehouden op basis van vermoedelijke banden met de Zuid-Oost-Aziatische militante organisatie Jemaah Islamiah. Die beweging wordt er door de Verenigde Staten van verdacht contacten te onderhouden met het terroristennetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden. Jemaah Islamiah vecht voor een onafhankelijke islamitische staat in Zuid-Oost-Azië.

Politiegeneraal Sok Phal verklaarde dat de Cambodjaanse autoriteiten de school al een jaar in de gaten houden. ,,Onlangs waren er aanwijzingen dat de school om het even welke operatie zou kunnen uitvoeren'', zei de generaal, ,,daarom was preventie vereist in de aanloop naar de top van de ASEAN.'' De top van de ASEAN, de organisatie van Zuid-Oost-Aziatische landen, wordt van 16 tot 21 juni op ministersniveau in Phnom Penh gehouden.