Bush voor sterke dollar

De Amerikaanse president Bush heeft zich uitgesproken voor een beleid dat is gericht op een sterke dollar. Hij deed zijn uitspraken tegenover buitenlandse journalisten aan de vooravond van zijn reis naar Europa, waar hij in de Franse stad Evian de G8-top zal bijwonen.

Bush verklaarde dat hij zijn collega's zal laten weten dat de VS een solide monetair beleid voorstaan. Onze economieën moeten sterk zijn, willen we onze doelen kunnen realiseren, aldus Bush. ,,Ik zal nog eens zeggen dat wij voor een sterke-dollarpolitiek zijn'', aldus de Amerikaanse president.

De afgelopen tijd won de euro veel terrein ten opzichte van de dollar. Deze week kwam de Europese munt zelfs boven de 1,19 dollar, de hoogste dollarkoers sinds zijn introductie in 1999. Het Witte Huis heeft steeds volgehouden dat de Amerikaanse dollarpolitiek niet gewijzigd is. Maar minister van Financiën Snow verklaarde eerder deze maand dat een goedkope dollar goed is voor de Amerikaanse export.

Behalve de Verenigde Staten, nemen ook Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, Italië, Canada en Rusland deel aan de G8-bijeenkomst. De top is van 1 tot en met 3 juni in het Franse Evian. De wereldeconomie wordt een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. De koers van de dollar bleek vanmorgen niet erg gevoelig voor de uitspraak van Bush. De euro noteerde rond het middaguur tegen de 1,19 dollar per euro.