Bush mijdt in Kraków zijn gastheer

Burgemeester Jacek Majchrowski van de Poolse stad Kraków is niet welkom aan de vliegtuigtrap als de Amerikaanse president Bush daar vanavond landt.

De Amerikaanse president begint zijn Europese rondreis met een kort bezoek aan de Zuid-Poolse stad om de Polen te bedanken voor de steun in de strijd tegen Saddam Hussein. Burgemeester Majchrowski, gastheer van de president, mag daarbij van de Amerikanen geen prominente rol spelen. Sterker: hij mag zich niet laten zien. Majchrowski schreef eind maart in de plaatselijke krant Gazeta Krakowska een kritisch artikel over het Amerikaanse optreden in Irak onder de kop `Pax Americana'. In dat artikel verklaarde hij zich solidair met de Polen die in zijn Kraków demonstreerden tegen de Amerikaanse militaire campagne tegen Irak. De betogers ,,redden de eer van de stad'', zo schreef de burgemeester.

Voor de Amerikanen was dat reden bij de Polen te `suggereren' dat de kritische burgemeester beter uit het zicht kon blijven. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken liet Majchrowski buiten de delegatie die Bush vanavond verwelkomt en morgen uitwuift.

Majchrowski – een gerespecteerd hoogleraar geschiedenis en rechten aan de beroemde Jagiellonen-universiteit van Kraków en auteur van veertien geschiedenisboeken – zei gisteren de Amerikaanse `suggestie' te beschouwen als ,,inmenging in binnenlandse aangelegenheden'' van Polen en als een teken van gebrek aan respect voor de stad die president Bush ontvangt. Ook ziet de burgemeester er een gebrek aan respect in voor de vrijheid van meningsuiting. ,,Het is vreemd als gasten dicteren waar de gastheer zich moet bevinden en waar niet'', zei hij gisteren.