Bosnisch-Servische verdachte Talic overleden

De Bosnisch-Servische generaal Momir Talic, door het Joegoslavië-tribunaal aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, is woensdag in Belgrado overleden. Hij werd 60.

Talic was stafchef van het leger van de Servische Republiek in Bosnië. Hij was door het Joegoslavië-tribunaal aangeklaagd voor volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht. Het VN-hof gaf vorig jaar september toestemming voor zijn voorlopige vrijlating omdat hij te ziek was om in de gevangenis te blijven. Talic leed aan kanker.

Het Joegoslavië-tribunaal bracht gisteren de Bosnische Serviër Goran Jelišic, ook bekend als de `Servische Adolf', over naar Italië om daar het restant van zijn gevangenisstraf uit te zetten. Jelišic werd in 1999 tot veertig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had bekend in Bosnië dertien moslimmannen te hebben vermoord. Door zijn bekentenis was er geen strafzaak nodig, al heeft de openbare aanklager nog wel geprobeerd hem voor volkerenmoord veroordeeld te krijgen. Na het horen van getuigen verwierpen de VN-rechters die aanklacht. Rechter Claude Jorda meent dat de daden van Jeliˇ­sic weliswaar ,,haatdragend en discriminatoir'' waren, maar te incoherent voor genocide. Bij genocide is opzet en organisatie van wezenlijk belang.

Jelišic is de eerste veroordeelde die zijn straf in Italië gaat uitzitten. Het VN-cellencomplex in Scheveningen is bedoeld voor verdachten die nog niet uitgeprocedeerd zijn.

Binnenkort wordt ook de overdracht verwacht van Biljana Plavšic naar Zweden. De ex-president van de Servische Republiek in Bosnië is begin dit jaar door het tribunaal tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische oorlog. De straf viel relatief laag uit wegens haar leeftijd (72), het feit dat ze zich vrijwillig bij het tribunaal heeft gemeld en haar schuldbekentenis. Volgens het Zweedse persbureau TT wordt Plavšic binnen enkele weken overgebracht naar de vrouwengevangenis van Örebro. Plavšic zou zelf een verzoek hebben ingediend om haar straf in de Zweedse gevangenis uit te zitten.

De door het VN-tribunaal gezochte Franko Simatovic, voormalig topman van de Servische geheime dienst, is aangekomen in de Scheveningse gevangenis nadat hij vanochtend door de autoriteiten in Belgrado op het vliegtuig was gezet. `Frenki' Simatovic werd onlangs gearresteerd tijdens het onderzoek naar de moord op de Servische premier Djindjic.

De aanklagers van het VN-hof beschuldigen Simatovic van vervolging, moord en deportaties tijdens de oorlogen in Kroatië en Bosnië (1991-1995). Ze hebben hem misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden ten laste gelegd.